Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Burgemeester Out beklimt Mont Ventoux voor ALS

Henk Lunsing en Marco Out (burgermeester Borger-Odoorn)

Henk Lunsing en Marco Out (burgemeester Borger-Odoorn)

BORGER ODOORN – Op dinsdag 4 november is burgemeester Marco Out officieel toegetreden tot het team van Buinermonder Henk Lunsing om op 28 mei 2015 samen de Mont Ventoux te bedwingen.

Henk Lunsing, inwoner van Nieuw-Buinen en zelf PLS-patiënt (het aan ALS gerelateerde Primair Laterale Sclerose), daagde Marco Out uit voor de ‘ALS IceBucketChallenge’. Als antwoord op deze uitdaging, besloot Out zich bij Henk aan te sluiten voor een drievoudige beklimming van de Mont Ventoux: “De afgelopen jaren heb ik als burgemeester van Borger-Odoorn veel bijzondere mensen mogen ontmoeten. Met veel respect heb ik gezien hoe Henk Lunsing zich met hart en ziel inzet voor de stichting ALS. Op zijn driewieler doet Henk dit jaar voor de derde keer mee aan de Tour du ALS. Zijn doel: de top. Zijn missie: de inwoners uit onze regio bekend maken met ALS. Ik ga samen met hem de strijd aan in de 4e Tour du ALS, onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’.”

De uitdaging
Marco Out kiest voor deelname aan de zwaarste variant: op één dag de Mont Ventoux van drie zijden beklimmen over een afstand van 184 kilometer, waarbij maar liefst 4.571 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Na een geslaagde drievoudige beklimming mag de deelnemer zich ‘Malloot van de Kale Berg’ (Cinglé du Mont Ventoux) noemen.

Oproep
Om zijn uitdaging kracht bij te zetten, doet burgemeester Out de oproep om zijn doel te steunen. Op 11 december neemt hij als burgemeester afscheid van Borger-Odoorn. Als afscheidscadeau vraagt hij om een sponsorgift voor De Tour du ALS 2015. De gift kan worden overgemaakt via zijn actiepagina op www.tourduals.nl.

ALS (Amyotrofe laterale sclerose) is één van de ernstigste en meest invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Door ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen af. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. Zwakte van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van overlijden. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt slechts drie jaar is. In Nederland hebben ongeveer 1500 mensen ALS.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.