Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gastles mondgezondheid van Refaja voor leerlingen CBS De Hoeksteen

Voorlichting kaakchirurgie Refaja CBS Ter Apel nov14 Marika Lem - Koba Mooibroek - Andre Weima (8TER APEL / STADSKANAAL – ‘Hou je mond gezond!’ Met deze woorden begonnen preventieassistentes Koba Mooibroek en Marika Lem van de afdeling mond- kaak- en aangezichtschirurgie van het Refaja ziekenhuis een gastles ‘mondgezondheid’ voor groep 5/6 van CBS De Hoeksteen in Ter Apel.

De preventieassistentes verzorgen deze lessen vanwege het feit dat er steeds meer kinderen zijn met een slecht gebit. Bovendien zijn er nog veel kinderen die niet regelmatig naar de tandarts gaan en hun tanden niet goed poetsen.

Zelf tandpasta maken
De leerlingen van De Hoeksteen waren enthousiast over het bezoek van de preventieassistentes. Ze waren een en al oor bij de uitleg over een goede mondgezondheid. Er was een demonstratie met een plaqueverklikker, met een groot gebitsmodel vertelden Koba en Marika hoe je goed moet poetsen én de kinderen mochten zelf tandpasta maken.

Rol van ouders
Ouders hebben in de mondverzorging van hun kinderen een belangrijke rol. Zo horen ouders kinderen vanaf tweejarige leeftijd mee te nemen naar de tandarts voor controle. Veel mensen weten niet dat tandheelkundige zorg onder de achttien jaar is opgenomen in de basisverzekering en daardoor tot achttien jaar gratis is. Ook gezonde voeding is belangrijk voor een goed en verzorgd gebit. Zo is vaak wel bekend wat cariës is, maar is tanderosie vaak een onbekend fenomeen. Door veel gebruik van bijvoorbeeld frisdrank kan het tandglazuur worden aangetast. En aangetast glazuur komt niet weer terug.

Stichting ‘Glim en Lach’
Vanwege de verslechterde mondgezondheid van kinderen is vanuit de afdeling mond- kaak- en aangezichtschirurgie van het Refaja ziekenhuis de stichting ‘Glim en Lach’ opgericht. Deze stichting heeft als doel: blije kinderen met gezonde tanden en kiezen. De stichting geeft gastlessen op basisscholen. Ook organiseren ze in het kader van een gezonde mond uitjes voor kinderen die vanuit huis niet de mogelijkheid hebben om een dagje uit te gaan. Zo hebben de preventieassistentes van het Refaja ziekenhuis woensdag 5 november ook in een buurthuis in Stadskanaal een gezellige middag voor kinderen georganiseerd met een goede mondgezondheid als thema.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Gastles mondgezondheid van Refaja voor leerlingen CBS De Hoeksteen

  1. Als je denkt dat je goed bezig bent door je kind appelsap of melk te geven heb je het fout… MIjn man had altijd last van z’n tanden tot hij, na een tip van de tandarts, maanden lang alleen water of rode druivensap dronk. Alleen dat zou PH neutraal zijn. Na jaren van tandpijn is hij er totaal van af. Kan nu ook af en toe eens iets anders drinken, maar die dagelijkse pijn wil hij nooit weer!
    Volgens onze tandarts denken zoveel mensen verkeerd over wat goed is voor de gebitjes van hun kinderen… Zo jammer…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.