Direct naar de inhoud.

Ondernemers ernstig bezorgd over gevolgen mega windpark Veenkoloniën

  • door:
  • op:

windenergieStadskanaal/Nieuw-Buinen – Ondernemers in de Kanaalstreek en Buinermond maken zich ernstig zorgen over de mogelijke komst van het mega windpark in de Veenkoloniën. Zij voorzien schadelijke gevolgen voor de economische perspectieven van de streek. Bestuursleden van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond hebben in een gesprek met het college van B en W van Stadskanaal hun zorgen geuit en gepleit voor actie om de komst van het windpark te voorkomen. Het college onderschrijft de zorgen van de ondernemersverenigingen.

Bestuurslid Martin van der Leest van VVBK voorziet dat het aantrekken van nieuwe bedrijven en nieuw personeel van buiten de regio een probleem gaat worden. “Je moet eerst door een woud van torenhoge windmolens om Stadskanaal te bereiken. Dit zal geen aantrekkelijke woonomgeving meer zijn. Wie wil zich hier nog vestigen?”. Bestuurslid Tjipke Paas van de Ondernemersvereniging Buinermond voorziet ook risico’s voor het zittende bedrijfsleven. “Ik hoor nu al ondernemers zeggen dat ze vertrekken als dit park er komt. Zij willen niet in zo’n omgeving wonen”. Zij verwachten weinig economische impuls van de aanleg van de molens. “Dat is specialistisch werk. Het zal hooguit slechts beperkte indirecte werkgelegenheid opleveren die bovendien van korte duur zal zijn, tijdens de bouwfase. Wij hebben daar geen vertrouwen in”.

Draagvlakonderzoek
Momenteel wordt in de regio een draagvlakonderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De ondernemersverenigingen hebben de stellige indruk dat met name inwoners van Stadskanaal niet beseffen wat de regio te wachten staat. Van der Leest: ”We zien dat het hier amper leeft. Terwijl de overlast met name Stadskanaal treft, als gevolg van de zuidwesten wind en de baan van de zon. Geluidsoverlast en slagschaduw zullen vooral de Kanaalstreek treffen. Bovendien vragen wij ons af of men zich wel bewust is van de enorme omvang. 70 tot 80 molens met een hoogte van meer dan tweehonderd meter, twee keer de Martinitoren, dat is immens.”

Van der Leest en Paas achten het veelzeggend dat de boereninitiatiefnemers aangevoerd door ontwikkelaar Readthuys uit Enschede geen proefmolen plaatsen. “Zij zijn bang dat ze slapende honden wakker maken. Mensen zullen een doodschrik krijgen als ze zien hoe hoog de molens zijn”. De ondernemersverenigingen hebben geconstateerd dat de windmolens nu tegen de grens van de gemeente Stadskanaal zijn gepland, van Wildervank tot aan Musselkanaal en ter hoogte van Stadskanaal vele kilometers breed. Paas: ”Het roept een associatie op met Duitsland, waar een groot aantal kerncentrales welbewust nabij de landsgrenzen zijn gebouwd. We moeten vaststellen dat de provincie Drenthe buurgemeente Stadskanaal met de overlast opzadelt. En dat Drenthe blijkbaar afscheid heeft genomen van Nieuw-Buinen”.

Wingewest
Beide ondernemers maken een vergelijking met de aardbevingsproblematiek in Noord-Groningen: “We worden met dit windpark dus ook gewoon wingewest met alleen maar lasten. Stadskanaal staat al fors onder druk met toenemende leegstand in het winkelcentrum en we zijn een van de armste gemeenten in het land. We moeten ons goed beseffen dat een groep van pakweg slechts honderd initiatiefnemers en een bureau uit Enschede er veel geld aan gaat verdienen ten koste van tienduizenden omwonenden die geconfronteerd worden met aanzienlijke overlast en waardedaling van hun woningen”. Ook nemen zij afstand van de gedachte dat de windmolens planologisch verantwoord ingepast moeten worden.
“Zoveel windmolens van meer dan tweehonderd meter inpassen is lariekoek. Die zie je op vele tientallen kilometers, daar valt niets aan in te passen”.

De ondernemersverenigingen benadrukken dat ze niet tegen duurzame energie opwekking zijn. “Maar de impact van zo’n windmolenpark is onaanvaardbaar.”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal