Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ondernemers ernstig bezorgd over gevolgen mega windpark Veenkoloniën

windenergieStadskanaal/Nieuw-Buinen – Ondernemers in de Kanaalstreek en Buinermond maken zich ernstig zorgen over de mogelijke komst van het mega windpark in de Veenkoloniën. Zij voorzien schadelijke gevolgen voor de economische perspectieven van de streek. Bestuursleden van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond hebben in een gesprek met het college van B en W van Stadskanaal hun zorgen geuit en gepleit voor actie om de komst van het windpark te voorkomen. Het college onderschrijft de zorgen van de ondernemersverenigingen.

Bestuurslid Martin van der Leest van VVBK voorziet dat het aantrekken van nieuwe bedrijven en nieuw personeel van buiten de regio een probleem gaat worden. “Je moet eerst door een woud van torenhoge windmolens om Stadskanaal te bereiken. Dit zal geen aantrekkelijke woonomgeving meer zijn. Wie wil zich hier nog vestigen?”. Bestuurslid Tjipke Paas van de Ondernemersvereniging Buinermond voorziet ook risico’s voor het zittende bedrijfsleven. “Ik hoor nu al ondernemers zeggen dat ze vertrekken als dit park er komt. Zij willen niet in zo’n omgeving wonen”. Zij verwachten weinig economische impuls van de aanleg van de molens. “Dat is specialistisch werk. Het zal hooguit slechts beperkte indirecte werkgelegenheid opleveren die bovendien van korte duur zal zijn, tijdens de bouwfase. Wij hebben daar geen vertrouwen in”.

Draagvlakonderzoek
Momenteel wordt in de regio een draagvlakonderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De ondernemersverenigingen hebben de stellige indruk dat met name inwoners van Stadskanaal niet beseffen wat de regio te wachten staat. Van der Leest: ”We zien dat het hier amper leeft. Terwijl de overlast met name Stadskanaal treft, als gevolg van de zuidwesten wind en de baan van de zon. Geluidsoverlast en slagschaduw zullen vooral de Kanaalstreek treffen. Bovendien vragen wij ons af of men zich wel bewust is van de enorme omvang. 70 tot 80 molens met een hoogte van meer dan tweehonderd meter, twee keer de Martinitoren, dat is immens.”

Van der Leest en Paas achten het veelzeggend dat de boereninitiatiefnemers aangevoerd door ontwikkelaar Readthuys uit Enschede geen proefmolen plaatsen. “Zij zijn bang dat ze slapende honden wakker maken. Mensen zullen een doodschrik krijgen als ze zien hoe hoog de molens zijn”. De ondernemersverenigingen hebben geconstateerd dat de windmolens nu tegen de grens van de gemeente Stadskanaal zijn gepland, van Wildervank tot aan Musselkanaal en ter hoogte van Stadskanaal vele kilometers breed. Paas: ”Het roept een associatie op met Duitsland, waar een groot aantal kerncentrales welbewust nabij de landsgrenzen zijn gebouwd. We moeten vaststellen dat de provincie Drenthe buurgemeente Stadskanaal met de overlast opzadelt. En dat Drenthe blijkbaar afscheid heeft genomen van Nieuw-Buinen”.

Wingewest
Beide ondernemers maken een vergelijking met de aardbevingsproblematiek in Noord-Groningen: “We worden met dit windpark dus ook gewoon wingewest met alleen maar lasten. Stadskanaal staat al fors onder druk met toenemende leegstand in het winkelcentrum en we zijn een van de armste gemeenten in het land. We moeten ons goed beseffen dat een groep van pakweg slechts honderd initiatiefnemers en een bureau uit Enschede er veel geld aan gaat verdienen ten koste van tienduizenden omwonenden die geconfronteerd worden met aanzienlijke overlast en waardedaling van hun woningen”. Ook nemen zij afstand van de gedachte dat de windmolens planologisch verantwoord ingepast moeten worden.
“Zoveel windmolens van meer dan tweehonderd meter inpassen is lariekoek. Die zie je op vele tientallen kilometers, daar valt niets aan in te passen”.

De ondernemersverenigingen benadrukken dat ze niet tegen duurzame energie opwekking zijn. “Maar de impact van zo’n windmolenpark is onaanvaardbaar.”

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

11 Reacties op “Ondernemers ernstig bezorgd over gevolgen mega windpark Veenkoloniën

 1. Het wordt tijd dat Stadskanaal, maar zeker ook Nieuw Buinen, wakker wordt. Laat merken dat je dit niet wilt en plaats een poster voor het raam.
  Laat op bijeenkomsten zien dat je tegen bent door er te zijn, maar niet door tumult zoals in Spa.

 2. Nou, ik heb hier niets meer aan toe te voegen. Dit is de waarheid.

 3. Erben van der Souza

  Helemaal mee eens. Als dit allemaal doorgaat wordt het een ramp voor onze Veenkoloniale regio. Meer dan zeventig windmolens langs de lijn Stadskanaal Noord tot en met Musselkanaal. Om over de Drentse kant maar even niet te spreken.

  LET WEL!!! HET GAAT OM MOLENS VAN 200 METER HOOG. DAT IS BIJNA 5 KEER ZO HOOG ALS DE WATERTOREN VAN STADSKANAAL!!!!!

  Inwoners: Let dus op uw zaak.

 4. Duidelijk verhaal toch!!! Laatste zin is duidelijk genoeg!! Geen mega hoge windmolens in dit gebied!!!!!!!

 5. Ik kan de windmolens in Duitsland al goed zien, die staan op 30+ km, laat staan als we die 200 mtr ‘monsters’ op 1,5 km krijgen! Maar ons wordt niets gevraagd, blijkbaar zijn we niet belangrijk…

 6. Volledig mee eens dat het windmolenpark er niet moet komen.
  Probeer de media mee te krijgen om elke dag op radio en tv door meer uitleg mensen te overtuigen dat ze nu in actie moeten komen en niet als het kalf al verdronken is.
  Misschien mogelijk om op meerdere locaties campagne te voeren/ uitleg geven en een petitie ondertekenen voor diegenen die denken, het zal wel meevallen.
  Weet wel zeker dat zo’n 80 % niet echt in de gaten heeft hoe het eruit komt te zien en wat het teweeg brengt voor de toekomst.
  Zoals altijd, politieke propaganda waar de eigenaren woningen, bedrijven en inwoners de dupe van zijn. Het is al zo gewoon dat Nederlanders niet meer tegenstribbelen, zie naar wat de laatste jaren aan elende door financiële en politieke verantwoordelijken teweeg gebracht is.
  WORD WAKKER mensen !!!!!

 7. Ik woon in Maassluis. Daar willen een paar investeerders ook acht van dergelijke windturbines plaatsen. Onze ervaring is dat je je goed moet organiseren.kijk bijvoorbeeld of je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Je hoeft van de PvdA geen enkele verwachting te hebben. Deze partij zegt, wanneer het op het verhalen van de schade aankomt, dat je maar een planschadeprocedure moet gaan beginnen.

 8. Allemaal mietjes en zeurders hier zo. Een poster voor je raam. Wat bereik je daarmee. Minder uitzicht naar buiten voor de rest niks. Nee Nederlanders en zeker ook Groningers ben lapzwanzn.

  Alleen maar klagen en zeuren maar echt iets bereiken ho maar. Al jaren strijden tegen de plannen. De echte mensen die deze molens gaan plaatsen en er belang bij hebben die bereik je niet. Die zetten gewoon door. En die sukkels in Den haag luisteren al helemaal niet. Zeker die Kamp niet.

  Gewoon niets meer doen, kost allemaal tijd en als de windmolens er staan. Dan pas actie en ze een voor een om drukken.

  Beetje steukeln, dus mok jou naoit te druk. Maar het mag wel zo van mie..

 9. Planschade? vergeet het maar. hooguit op z’n best een schijntje. En wanneer je huis net zoals in Flevoland met 40% in waarde daalt, is er nergens verhaal te halen.Het rijk heeft zich rondom ingedekt. En tegen de initiatief graaiers heb je ook geen poot om op te staan.
  Dat heb ik van mijn rechtsbijstandverzekering begrepen
  Het wordt tijd spierballen te tonen. De Veenkoloniale Lente, dat moet van start!
  Eerst maar eens een uurtje langzaamaan op de N34.
  Bij geen gehoor een middagje etc etc
  Dat helpt vast meer dan al het onophoudelijk zinloos geklets.

 10. Ik denk ook dat het tijd wordt voor hardere acties. Je moet wel knettergek zijn als je akkoord gaat met dit windmolenpark en je straks midden tussen de windmolens van 200 meter hoog komt te wonen zoals de bewoners van Drouwenermond, Nieuw Buinen en Exloërmond.
  Van de politiek hoef je niets te verwachten die zitten in Den Haag en doen alleen aan symboolpolitiek. En dan die zielige lokale PVDA partijafdelingen die denken nog iets te kunnen betekenen voor de bewoners. Ze hebben niet opgelet de afgelopen jaren en zitten nu met de gebakken peren. Hun landelijk partijtop wil deze plannen nu doordrukken en wil Kamp dwingen om z,n handtekening te zetten zodat er snel kan worden begonnen met het plaatsen van de windmolens. Mijn voorstel aan hun, direct opheffen die lokale PVDA en lid worden van een lokale gemeentebelangen want niemand stemt meer op jullie. En dan nog even over die geweldige Maarsingh van het CDA die weer in een reflex schoot en dacht de boeren te moeten helpen. Wat een miskleun.
  Ook het CDA in Stadskanaal heeft niet opgelet en ervoor gezorgd dat er in de aanloop naar de besluitvorming rond dit windmolenpark geen duidelijk signaal is afgegeven naar de landelijke politiek dat dit gebied een dergelijk groot windmolenpark niet kan verdragen. Dan heb ik veel meer respect voor de ondernemers van Stadskanaal die wel een duidelijk standpunt hebben ingenomen tegen de komst van deze wanstaltige gedrochten.

 11. Hilbrand Wiersema

  Wat ik mis in deze discussie is het waarom van de windmolens. Het olietijdperk is binnenkort voorbij en we willen onze kinderen en kleinkinderen toch niet opzadelen met de consequenties van onze overmatige consumptie van elektriciteit de afgelopen halve eeuw? Als we dat inzien en onze verantwoordelijkheid nemen (in deze steeds verder individualiserende samenleving) kunnen we oplossingsgericht en rationeel in plaats van emotioneel bouwen aan de toekomst van volgende generaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.