Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Polikliniek voor kindergeneeskunde Refaja nu ook in Veendam

Poli kindergeneeskunde Refaja VeendamMoe? Zindelijkheidsproblemen? Hoofdpijn? Bij klachten waarvoor de huisarts vaak verwijst naar de polikliniek kindergeneeskunde gingen de kinderen uit de regio Veendam tot nu toe vaak naar Stadskanaal. Vanaf nu kunnen zij echter elke dinsdag terecht in Veendam. Het Refaja ziekenhuis van Zorggroep Leveste Middenveld is hier deze week een (buiten)polikliniek kindergeneeskunde gestart bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aan het Jan Salwaplein. Tegelijk met de kinderarts houdt de orthopedagogisch medewerker spreekuur. Ook geven zij bijscholing aan medewerkers van kinderdagverblijven over onder andere zindelijkheidsontwikkeling.

Kinderarts Michel van Vliet en orthopedagogisch medewerker Annemarie Wilkens verzorgen in Veendam een spreekuur kindergeneeskunde zoals dit ook in het ziekenhuis gebeurt. De samenwerking zorgt ervoor dat complexe problemen direct multidisciplinair aangepakt kunnen worden. Deze buitenpolikliniek van het ziekenhuis is voor mensen uit de regio Veendam dichterbij huis en sluit aan bij de ideologie van Zorggroep Leveste Middenveld om zorg zo dicht mogelijk bij huis aan te bieden. De afstand Veendam – Stadskanaal bleek voor velen een probleem. Annemarie Wilkens: ‘Ouders met kinderen kwamen fietsend vanuit Veendam omdat ze de bus niet konden betalen. Anderen zegden af omdat ze reis- en behandeltijd niet in verhouding vonden staan.’

Ook wordt samenwerking tussen zorgverleners steeds belangrijker waarbij verschillende instanties zoveel mogelijk samenwerken voor de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is hiervoor een ideale plek. Het consultatiebureau plant bijvoorbeeld kinderen met behoefte aan extra aandacht op de dag dat de kinderarts ter plekke poli houdt. De kinderarts en orthopedagogisch medewerker schuiven dan direct aan voor advies.

Naast het starten van de (buiten)polikliniek, zijn Annemarie Wilkens en Michel van Vliet bij kinderdagverblijven gestart met het geven van voorlichting over zindelijkheidstraining en poep- en plasproblemen. Het streven is deze bijscholing uit te breiden naar onder meer huisartsenpraktijken. Het doel is dat problemen eerder worden herkend en aangepakt. Janneke Alders van kinderdagverblijf Hoi Pippeloi! in Veendam vertelt enthousiast over de training: ‘Op een positieve manier met de kinderen over poep en plas praten is heel belangrijk. Ik verwacht straks beter te kunnen uitleggen wat er waarom in hun lichaam gebeurt. Ook denk ik problemen eerder te gaan herkennen zodat ik een verwijzing kan voorkomen of juist versnellen als dat nodig is.’

Foto: Kinderarts Michel van Vliet en orthopedagogisch medewerker Annemarie Wilkens in de nieuwe polikliniek

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.