Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Twee leerlingen Hagenhofschool zoutkristallenkampioen van Noord-Nederland

Zout2STADSKANAAL – Twee leerlingen van OBS De Hagenhofschool in Stadskanaal zijn afgelopen woensdag 5 november in Groningen uitgeroepen tot zoutkristallenkampioen van Noord-Nederland. Uit acht finalisten kwamen Ella en Femke als winnaar uit de bus. De zoutkristallengroeiwedstrijd maakt onderdeel uit van Zout: daar zit wat in!, een onderwijsproject van AkzoNobel en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Doel van de wedstrijd is dat leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen thuis een zoutkristal laten groeien. Het groeiproces moet nauwkeurig worden bijgehouden en beschreven in een online logboek. Op basis van het logboek en een presentatie oordeelt een jury welk team het experiment het best heeft uitgevoerd.

Volgens de jury was dit jaar het niveau ongekend hoog en was het bepalen van de winnaar een zeer lastige klus. Uiteindelijk werd gekozen voor de zoutkristallen van Ella en Femke. De jury was erg enthousiast over hun planetenstelsel en prees hun creativiteit en samenwerking. Met behulp van olijven, pingpongballen en folie hebben zij hun hun zoutkristallen laten groeien.

Volgens hun begeleider juf Alette Holtjer is het meer dan alleen maar een wedstrijdje. “De twee meisjes hebben echt een soort wetenschappelijk onderzoekje gedaan, waarbij ze hun eigen experiment ontwierpen, dit volgden en daarbij waarnemingen deden. Zo maakten ze kennis met de basisvaardigheden van een wetenschapper. Ze hebben deze kampioenschap dan ook echt verdiend.”

Ook directeur Tiny Boerma is heel trots op haar twee leerlingen. “Bij ons op de Hagenhofschool staat samenwerkend leren en presenteren hoog in het vaandel. De meiden laten met het behalen van dit kampioenschap zien dat projectmatig werken en het stellen van hogere orde van vragen zijn vruchten oplevert. Ze hebben een uitstekende presentatie verzorgd.”

De twee meisjes hebben als prijs een vip-reis naar de Noord-Duitse zoutstad Lüneburg gewonnen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.