Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

AOW leeftijd omhoog: Oma en opa werken, kids kijken toe.

downloadCOLUMN – Brinkieman is boos en verdrietig als hij de kabinetsplannen leest om de AOW- leeftijd nog sneller te verhogen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft het wetsvoorstel hiervoor gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet vindt een snellere verhoging van de AOW-leeftijd nodig omdat mensen steeds ouder worden en dus ook langer een AOW-uitkering genieten. Tot zover de theorie. Nu de praktijk: Iemand die op dit moment 55 jaar is krijgt vanaf 67 jaar en 6 maanden een AOW uitkering en een dertiger zal waarschijnlijk deze ouderdomsuitkering pas op zijn zeventigste genieten.

Hoe realistisch is dit voor de mensen met de zware beroepen onder ons? Denk aan de timmerman, de metselaar, wegenbouwer, winkelpersoneel en de fabrieksarbeider die misschien allemaal al veertig jaar op de werkvloer hebben gestaan? Juist deze mensen begonnen vaak al vroeg met werken. Brinkieman heeft nog meegemaakt (niet zo lang geleden) dat collega´s op hun 60e met pre/ pensioen konden gaan. Blij dat ze in de herfst van hun leven nog enkele jaartjes in gezondheid mochten genieten. Wetende dat de AOW er aan kwam over 5 jaar. Een nieuwe (jongere) generatie nam intussen (dankbaar) hun baan over.

Nu staan jongeren ook te trappelen om een baantje. Helaas blijven ze nog even werkeloos toekijken want de werkgever moet het (noodgedwongen) blijven doen met de oude werkpaarden, die met rollator tot hun zeventigste op de bouwsteiger staan. Weg pre/pensioen en de AOW helaas verder weg dan ooit. Werken zul je, tot de dood erop volgt, zo klinkt het al cynisch op diverse werkvloeren. En dat in 2014.. Het lijkt warempel wel 1914.

AOW en gezondheid - F:  deondernemer.nl

AOW en gezondheid – F: deondernemer.nl

En klopt het wel dat we steeds ouder worden? Brinkieman schrikt van de vele overlijdensberichten in de krant waarvan de leeftijd verraad dat het vaak mensen zijn van (helaas) middelbare leeftijd. Ook al bereik je dan uiteindelijk, dankzij de medische vooruitgang, een oudere leeftijd dan betreft het de buitenkant en niet de binnenkant van het lichaam! Natuurlijk zijn er prachtige baantjes en zijn er werknemers die het financieel goed hebben, plezier in hun werk hebben omdat ze geen zwaar lichamelijk werk op oudere leeftijd hoeven te verrichten. Zie het als een piramide. Deze zitten in de top. Nu de basis, de grote massa.. Jan met de pet, die veertig jaar gezwoegd heeft, een versleten rug.  Wat Brinkieman betreft mogen ook zij genieten van enkele jaren in financiële zekerheid en gezondheid. De AOW- leeftijd moet dus niet verder (versneld) omhoog. Eerder terug naar 65 jaar. Zo was het goed.  Vader Drees draait zich om in zijn graf. Er had nooit aan gemorreld moeten worden. En, laat je ook niets wijsmaken, er zijn voldoende financiële middelen hiervoor. Kwestie van prioriteiten…

 

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.