Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Oldambt mag zelfstandig blijven

Of zo..

Is dit de wens van de Oost Groninger gemeenten?

OOST GRONINGEN – Gedeputeerde Bote Wilpstra heeft besloten de gemeente Oldambt zelfstandig te laten blijven. De herindeling tussen de gemeenten scheemda, Reiderland en Winschoten van vier jaar geleden blijkt afdoende. Hiermee doen Gedeputeerde Staten water bij de wijn.

De verwachting was al eerder te lezen op deze website. De beslissing komt dan ook niet geheel als een verrassing. De uitspraak van Bote Wilpstra trekt het vastzittende overleg tussen de gemeenten in Oost- Groningen uit het slop! Oldambt was het zorgenkind in de kwestie herindeling. Vast staat dat Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde nu onbelemmerd een nieuwe gemeente zullen kunnen gaan vormen. Waarschijnlijk dat hierdoor delen van het dorp Meeden te maken gaan krijgen met grenscorrecties en richting Veendam zullen gaan. De kans dat de gemeente Veendam, Pekela’s en Stadskanaal een veenkoloniaal front gaan vormen wordt nu ook steeds groter.

De uitzonderingspositie van Oldambt verhoogt gelijktijdig de kansen op een nieuwe gemeente Groot- Westerwolde die zich al sinds het begin van de gesprekken met hand en tand verzet tegen samengaan met Stadskanaal en Veendam. Of de gemeente Westerwolde in oprichting met slechts 25.000 inwoners zwaar genoeg blijkt, moet in de komende weken worden vastgesteld. Burgemeesters Kompier (Vlagtwedde) en Snijder (Bellingwedde) zijn echter zeker van hun zaak. Intussen zegt Pieter Smit, de burgervader van Oldambt, opgelucht te zijn. In het DvhN verwijst hij op goede voet te leven met de buurgemeenten en openstaat voor brede samenwerking.

De gemeente Stadskanaal heeft zich eerder uitgesproken voor de voorkeur  “Veendam, Pekela’s, Vlagtwedde en Bellingwedde” maar lijkt zich ook te vinden in het alternatief van een iets kleinere gemeente “Veendam en de Pekela’s”. Hoe dan ook, nu de gemeente Oldambt zelfstandig mag blijven zal deze beslissing een grote stempel drukken op het verdere verloop van de herindeling in Oost Groningen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Gemeente Oldambt mag zelfstandig blijven

  1. Ik zou Ter Apel dan ook bij Stadskanaal, Veendam, Pekela en Musselkanaal doen, zijn allemaal meer stedelijke centra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.