Direct naar de inhoud.

Streekhistorisch Centrum: diapresentatie 100 markante plaatsen langs het Stadskanaal

  • door:
  • op:

De Gele Klap is al lang geen Klapbrug meer.
De Gele Klap is al lang geen Klapbrug meer.
STADSKANAAL – Zondagmiddag 30 november worden in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal weer oude afbeeldingen uit de omvangrijke archiefcollectie vertoond. Deze keer laat historicus Bert Roossien foto’s zien van ‘100 beeldbepalende plaatsen langs het Stadskanaal’.

Volgend jaar (2015) is het precies 250 jaar geleden dat de raad en burgemeesters van de stad Groningen besloten tot de aanleg van het Stadskanaal. Het kanaal fungeerde als hoofdas voor de ontginning en afvoer van turf uit de venen ‘van boven de Wildervanck’, vanuit Gronings perspectief bekeken. Het 34 kilometer lange kanaal loopt van Bareveld tot aan Munnekemoer en was in 1856 voltooid. In het kader van het 250- jarig bestaan worden talloze activiteiten georganiseerd. Ook de maandelijkse diapresentaties van het Streekhistorisch Centrum staan in het teken van het jubileum.

Langs het Stadskanaal vestigden zich weldra de eerste bewoners. In de loop van de negentiende eeuw werden scheepswerven, molens, fabrieken, winkels, boerderijen, kerken en talloze andere gebouwen langs het kanaal gebouwd. Over het Stadskanaal lagen uiteraard talloze draai- en klapbruggen. Als beeldbepalende elementen werden ze onderdeel van het collectieve geheugen, ook al zijn ze soms al lang verdwenen. Zo spreekt iedereen nog over de ‘Gele Klap’ te Stadskanaal terwijl die brug al lang geen klapbrug meer is. Overigens, veel brieven en ansichtkaarten bestemd voor de Kanaalstreek, werden tot aan het begin van de twintigste eeuw vaak nog geadresseerd met omschrijvingen als ‘bij de werf van Mulder’ of ‘bij de IJzeren Klap’. Een kleine 100 van die oude beeldbepalende plaatsen langs het Stadskanaal worden zondagmiddag 30 november op het witte doek vertoond.

Aanvang: 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur.
Adres: Ceresstraat 2 in Stadskanaal (naast de watertoren).
Entree: € 2,50. Donateurs gratis op vertoon van de pas.
Reserveren kan via 0599-612649 tijdens kantooruren of info@streekhistorischcentrum.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal