Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

25 jaar Keramisch Museum

Bert Jan proeven in maart 2013

Bert Jan Baas in maart 2013

NIEUW BUINEN – Het programma op zaterdag 29 november ziet er als volgt uit – Rien Wijnsma toont zijn bijzondere videofilm: ‘De productie van de miniatuur van Heinekens stoombrouwerij De Hooiberg bij Royal Goedewaagen’. Tijdens drie werkdagen maakte de Amsterdamse miniaturenverzamelaar Rien Wijnsma filmopnamen van een heel bijzonder ambachtelijk project waaraan 70 personeelsleden gedurende 5 maanden werkten.

Sander Alblas, powerpointlezing over een bezoek aan de Japanse keramiekcentra van Arita en Imari. ‘Een gevoel van thuis komen’ voor de Goedewaagen-ontwerper die van kinds af aan eerst in Gouda en later in Nieuw Buinen vertrouwd raakte met de productie van de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. Voor Goedewaagen en tegenwoordig ook voor het Europees Keramisch Werk Centrum in Den Bosch specialiseerde hij zich in de techniek van de 3D-vormgeving. Als lid van een delegatie van het E.W.K.C. onderzoekt hij nu de mogelijkheid tot samenwerking met het al van de VOC bekende productiecentrum van het Imari-porselein, hét voorbeeld van het Delfts Bont.

Bert-Jan Baas, powerpointlezing over het reconstrueren van kunstglazuren van Goedewaagen en de Plateelbakkerij Zuid-Holland uit de periode 1920-1950, ‘Industriële archeologie bij de museumcollectie’. Sinds 2008 doet chemicus en keramiekverzamelaar Bert-Jan Baas samen met keramiste Anneke Lutz uit Mussel research op basis van teruggevonden glazuurrecepten. Een voor Nederland uniek onderzoek.

Kyushu_Arita-porselein_okt14_Sander-Alblas_klFriggo Visser, powerpointlezing over hoogtepunten van 25 jaar keramisch museum ofwel ‘De sporen van een kwajongen in de museumwereld’. Het gebeurt niet gauw dat een kunstcriticus de kans krijgt om volstrekt particulier gefinancierd een ‘eigen’ museum te kunnen inrichten. En dat gebeurde in Nieuw Buinen met opmerkelijke wapenfeiten en met dankzij de belangeloze bruiklenen van veel Nederlandse verzamelaars een ook eenmalige collectie.

29 november – Entree gratis – wel graag komst aanmelden via de mail.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.