Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Van den Vos Reynaerde in het Streekhistorisch Centrum

20141207 vos 3STADSKANAAL – Op zondagmiddag 7 december houdt Manuel Claasen een voordracht in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal over middeleeuwse literatuur, met als uitgangspunt het beroemde dierenepos ‘Van den Vos Reynaerde’. Dit gedicht geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur. Het telt in totaal 3469 versregels en is geschreven in het Diets, het Nederlands uit de periode van 1200 tot 1500.
Manuel Claasen zal op zijn onnavolgbare wijze aandacht besteden aan het cabareteske element van de tekst, met allerlei verwijzingen naar maatschappelijke situaties in de tijd van ontstaan en mogelijke parallellen met de tijd van nu. Een belangrijk onderdeel van de lezing zal bestaan uit het op levendige wijze voordragen van kenmerkende tekstgedeelten.

 
De spreker

Manuel Claasen (Oostzaan 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, (kunst-) geschiedenis en taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1994 tot 1999 volgde hij de opleiding tekenen, schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Kunstacademie in Amsterdam. Gedurende een aantal jaren leidde hij in Amsterdam de toneelgroep “De Collectie”. Hij was tot 1998 docent Nederlands aan het HAVO en VWO.
Hij woont en werkt in Gasselte. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar houdt hij zich bezig met schrijven, musiceren (diverse blokfluiten) en het van tijd tot tijd houden van lezingen en/of voordrachten.

Samenvatting

Lezing door Manuel Claasen over Middeleeuwse literatuur: van den Vos Reynaerde.
Datum: Zondag 7 december 2014.
Tijd: aanvang 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur.
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren) te Stadskanaal.
Entree: € 4,00 per persoon ; donateurs € 2,50
Informatie en reserveren: tel. 0599-612649 / info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.