Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Franse delegatie wisselt kennis uit tijdens bezoek aan Groninger krimpregio’s

GRONINGEN – Woensdagavond 26 november tot en met vandaag is er een Franse delegatie uit de Auvergne op bezoek in de provincie Groningen. Deze delegatie bestaat uit bestuurders van provincie, gemeenten, zorgorganisaties, corporaties en andere maatschappelijke organisaties. De Franse collega’s komen kennis en ervaringen uitwisselen met soortgelijke organisaties in Noordoost- en Oost-Groningen. Doel is om van elkaar te leren en tot innovatieve projecten te komen. Het gezelschap is afgelopen woensdagavond welkom geheten door gedeputeerde Marianne Besselink.

De Franse Auvergne is vergelijkbaar met de regio Noordoost- en Oost-Groningen: een plattelandsgebied zonder groot stedelijk gebied dat te maken heeft met vergrijzing en krimp, waardoor de voorzieningen verdwijnen. Beide regio’s staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

De rode draad van het driedaagse programma is zelfredzaamheid: meer beroep doen op wat mensen zelf kunnen om het welbevinden te stimuleren. Daarnaast is er de noodzaak om de zorg betaalbaar te houden. Verschillende Groningse organisaties vertellen over onder andere: demografie en kenmerken van de regio, domotica, zorgcoöperaties, burgerparticipatie en scheiden van wonen en zorg. Ook worden er initiatieven bezocht, zoals een gezondheidscentrum in Appingedam, het energiezuinige dorp Nieuwolda en een multifunctioneel centrum in Veendam.

Het bezoek is een vervolg op een studiereis die verschillende samenwerkingspartners uit Noordoost- en Oost-Groningen in 2013 maakten naar de Auvergne om gezamenlijk een visie te ontwikkelen op wonen, welzijn en zorg.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.