Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Windmolens zorgen voor grote politieke verdeeldheid

windmolensGRONINGEN/DRENTHE – De Tweede Kamer heeft op advies van de Provincie Groningen gekozen voor een windmolenpark op geringe afstand van het dorp Meeden. Een meerderheid koos voor het zesde variant  (500 meter van het dorp). Dat de windmolens op deze plek gebouwd gaan worden is omdat de provincie bij het Rijk heeft geweigerd aan te dringen op verder onderzoek naar een andere plek. De gemeente Menterwolde kwam afgelopen week nog met een schets van een onafhankelijk bureau. Daaruit zou blijken dat het mogelijk is een deel van de windmolens zodanig te plaatsen aan de noordkant van de snelweg A7 dat ze op twee kilometer van de bebouwing staan. Op deze manier zouden de bewoners van het dorp een stuk minder last hebben. Aanvankelijk leek het er ook op dat in Provinciale Staten een meerderheid zou zijn voor een dergelijk onderzoek. Helaas voor de gedupeerden. Het mocht niet zo zijn. PvdA- gedeputeerde William Moorlag vond het best zo.

 

Verdeeldheid

GroenLinks meende bij SP, Partij voor de Dieren, PVV, CDA, Vrij Mandaat, Lijst Swierenga, ChristenUnie en D66 voldoende steun te hebben vergaard voor een motie. Daarin worden Gedeputeerde Staten opgeroepen minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) toestemming te vragen de noordelijke A7-variant te onderzoeken. Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) zag dat niet zitten. Volgens Moorlag is voor windmolens boven de A7 geen maatschappelijk draagvlak. Hij wees er bovendien op dat bij de bouw van dit grootschalige windmolenplan niet de provincie maar het Rijk het bevoegd gezag is. “Het is een illusie om te veronderstellen dat de minister akkoord gaat met belangrijke wijzigingen van het plan”, aldus Moorlag eerder deze week via RTV Noord. ChristenUnie haakte als eerste af. D66 ging uiteindelijk mee met een motie van coalitiepartijen PvdA en VVD waarin het college wordt verzocht voor de inpassing van het windpark met ‘randvoorwaarden voor een optimalisatie te komen’. Wat die voorwaarden precies zijn, bleef onduidelijk.

 

PvdA

De rol van de PvdA in het windmolenspel is voor velen onnavolgbaar. Daar waar juist de gemeentelijke PvdA partijen zich ontpoppen als felle tegenstanders van plaatsing windturbines, gooit de provinciale PvdA roet in het eten. Grote ergernis is bijvoorbeeld ontstaan met het voorstel om bij de plannen van de windmolenparken in zowel Groningen als Drenthe de overlast en eventuele schade voor omwonenden maar zoveel mogelijk te beperken. Het lijkt erop dat binnen de partij grote meningsverschillen aan de oppervlakte komen. Er zijn geluiden die aangeven dat het PvdA lidmaatschap massaal wordt opgezegd door teleurgestelden in en rondom de gebieden waar windparken gaan ontstaan. Stichting Platform Tegenwind N33 is ook diep teleurgesteld. Actiegroep Storm Meeden beraadt zich op gepaste acties.

 

Haast

Wordt dit het toekomstige uitzicht vanuit hoogbouw in Stadskanaal?

Computeranimatie – Wordt dit het toekomstige uitzicht vanuit hoogbouw in Stadskanaal?

Intussen heeft minister Kamp enorme haast. De minister heeft Europese afspraken gemaakt en wil deze niet in gevaar brengen. Een kamer meerderheid is het nu met hem eens. De landelijke PvdA bij monde van kamerlid Albert de Vries vind ook dat de plannen nu door moeten gaan. En hiermee is de weg vrij voor plaatsing van het omstreden windpark aan de zuidkant van de A7 op een halve kilometer van het dorp Meeden.

 

Presentatie

 

Op 9 december wordt de presentatie van het draagvlak omwonenden windpark Drentse Monden gepresenteerd. Gevreesd wordt, door tegenstanders van windmolens, dat ook hier de plannen gewoon doorgezet worden. Invloed van de gemeenten Borger-Odoorn en Stadskanaal zal slechts zeer beperkt zijn. Ook hier heeft de Provincie de megawatts verdeelt tegen de dorpen en plaatsen aan. Borger- Odoorn, Emmen en Aa en Hunze staan samen garant voor 285.5 MegaWatt. Er zullen in de Drentse Monden de hoogste windturbines verrijzen die ons land kent. Voor Borger-Odoorn en het grensgebied met Stadskanaal betekent dit 50 windmolens met een totale hoogte van 200 meter. Op social media  circuleren nu talloze foto’s (computeranimatie) van de toekomstige skyline van Stadskanaal. De onrust is groot onder de bevolking.

Geraadpleegde bronnen: DvhN/RTVnoord/tegenwind/provinciegroningen

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

11 Reacties op “Windmolens zorgen voor grote politieke verdeeldheid

 1. En zo blijft de PvdA doorgaan met graven van haar eigen graf. De PvdA weet wat goed is voor de burger en die moet niet protesteren. De PvdA heeft nu de regentenmentaliteit van de VVD overgenomen.

 2. Ik heb mijn lidmaatschap maar opgezecht want je mond wordt nog gesnoerd op afdeling van de PvdA waar spekman aanwezig was in Nieuw Buinen dus ik ben er klaar mee

 3. Het ergste van alles is dat inmiddels de belangrijkste drijfveer van het hele “energieakkoord” compleet naar de achtergrond is gedrongen. Namelijk vermindering van onze CO2 uitstoot (want men denkt in Europa dat dat een soort thermostaatknop is waarmee je het klimaat kunt regelen)
  En wat die klimaatminaretten ook doen, ze besparen geen gram CO2. Allereerst vanwege het CO2 handelssysteem. Elke gram die wij niet uitstoten wordt vervolgens door b.v. Polen opgekocht en daar alsnog uitgestoten. Ten tweede, door de zeer wisselvallige stroomlevering moeten de conventionele centrales die als back-up dienen zo vaak op- en af schakelen dat ze niet meer op hun volle rendement kunnen draaien. Gevolg is alleen maar extra CO2. PvdA (maar ook de andere partijen) weten dat donders goed, het is ze vaak genoeg verteld. Maar ja, het “MOET” van Europa. En wie weet, kom je als PvdA kamerlid ooit in aanmerking voor zo’n mooi baantje bij mijnheer Juncker…..

 4. Het ergste is dat, als men met een afgewogen voorstel komt, vanuit de bevolking zelf, er nog geen minuut over nagedacht wordt door het bevoegd gezag. Waardeloos.

 5. Dus hoeven we nooit meer naar de stembus heeft geen zin , de dikdakkers bepalen toch alles vraag nooit meer een mening aan het volk dan ja.

 6. IK heb mijn lidmaatschap staande de vergadering opgezegd op de partij vergadering van de pvda in nieuw buinen werd mij de mond gesnoerd door de voorzitter in aanwezichheid van Spekman dus ik ben er helle maal klaar mee

 7. En dat allemaal door een partijtje dat als er nu verkiezingen gehouden zouden worden voor de tweede kamer maar 11 zetels zou krijgen. Al zijn dat er nog steeds 11 teveel.

 8. Zo’n grote faal dit. Een verkracht landschap voor iets wat niet duurzaam is. Gezondheid mens en dier naar de knoppen. Alleen de subsidiegraaiers worden er wijzer van. Waarom niet ten halve gekeerd in plaats van ten hele gedwaald. Stop dat geld in duurzame energie of ontwikkeling van de noordelijke provincies. Echt volslagen belachelijk, dit energieakkoord.

 9. Wij zitten in Friesland met hetzelfde. Hoe zouden we kunnen samenwerken?

  Wim Terpstra

  • Mensen laten we wel onthouden dat er over een paar maanden prov. verkiezingen zijn.
   De provincies in het Noorden hebben totaal geen tegenwicht gegeven aan Den haag en nu is het de beurt van de bevolking om dit af te straffen. Er zijn dus 3 partijen die absoluut geen stem verdienen PvdA, VVD en D66 die hebben het landelijk en provinciaal totaal verzaakt.

 10. Groninger Belang stemmen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.