Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Middenstand Stadskanaal fel tegen mega windmolenpark

kyline Stadskanaal in de  toekomst richting Nieuw Buinen

kyline Stadskanaal in de toekomst richting Nieuw Buinen

STADSKANAAL – De Algemene Handelsvereniging Stadskanaal is fel gekant tegen de eventuele komst van een mega windmolenpark in de Veenkoloniën. De ruim 170 aangesloten leden, overwegend middenstanders, hebben zich unaniem in een bestuursvergadering uitgesproken tegen dit initiatief. De Handelsvereniging deelt de zorg van de ruim 250 ondernemers in de Kanaalstreek en Buinermond die zich eerder tegen het windmolenpark hebben uitgesproken. Daarmee hebben zich nu ruim 420 ondernemers tegen het voorgenomen windpark uitgesproken.

 

 Negatieve impact

Net als de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond vrezen de Kanaalster winkeliers dat het mega windpark schadelijk zal zijn voor de economische perspectieven van de Veenkoloniën en de Kanaalstreek. Voorzitter Klaas Jan Havinga van de Algemene Handelsvereniging Stadskanaal: “Wij voorzien dat de negatieve impact op de leefbaarheid in het hele gebied aanzienlijk zal zijn. Dat zal direct zijn weerslag hebben op de middenstand in Stadskanaal. Onze leden verwachten afnemende koopkracht, dalende inkomsten en sluiting van winkels”.

Havinga stelt vast dat de middenstand in Stadskanaal het nu al moeilijk heeft. “Hoewel wij een belangrijk regionaal koopcentrum zijn, zien we dat de middenstand het moeilijk heeft. De crisis tikt nog steeds door. Er staan teveel panden leeg. De effecten van zo’n mega windpark kunnen we er niet bij hebben”. Tijdens de inspraakprocedure in augustus 2011 heeft de Handelsvereniging al gewezen op het feit dat de inspanningen van gemeentebesturen en vele andere organisaties om de woon-, werk- en leefomgeving aantrekkelijker te maken teniet worden gedaan bij de aanleg van een mega windpark.

De Handelsvereniging voorziet dat de Kanaalstreek als vestigingsplaats oninteressant gaat worden. “Het is al eerder gezegd: je zult eerst door een woud van windmolens moeten voordat je onze gemeente bereikt. Wie wil zich hier nog vestigen?” Economisch voordeel ziet de Handelsvereniging niet. “Er zal geen winkelier beter worden van de aanleg van windmolens”.

 

Tweehonderd meter hoog

Nog een mogelijke view

Nog een mogelijke view richting Drouwenermond

Ook de Handelsvereniging vraagt zich af of de inwoners in de Kanaalstreek voldoende inzicht hebben in de hoogte van de windmolens en de omvang van het windpark: 70 tot 80 molens met een hoogte van meer dan tweehonderd meter, twee keer de Martinitoren, vijf keer de watertoren in Stadskanaal. “Wij zijn zelf erg geschrokken van de montagefoto’s, die een beeld op ware grootte geven hoe ons gebied er uit komt te zien als het windmolenpark is aangelegd. Het windmolenpark treft precies het verzorgingsgebied van onze winkeliers. Het landschap wordt verwoest en de overlast raakt het mondengebied en Stadskanaal met uitlopers tot aan Musselkanaal en Wildervank. Denk aan slagschaduw en geluidoverlast met de overwegend zuidwestenwind. Dit is gewoon heel slecht voor onze regio”.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.