Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het vredeslicht als teken van hoop

terugkeer van het licht (en vrede)

Vredeslicht

BORGER – De scouts van de padvindersvereniging ‘Woudlopers Borger’ aan de marslandenweg doen mee met de actie vredeslicht tijdens de kerstdagen. Rond deze periode zijn veel mensen bezig met goede wensen en draaien acties voor goede doelen op volle kracht. Zo was er ook in 1986 in Oostenrijk een actie rond kerst voor gehandicapte kinderen. Deze actie ‘Licht ins Dunkel’ van de Oostenrijkse omroep ORF was de aanleiding voor de actie ‘Vredeslicht’. In dat jaar vertrok de directeur van de ORF, dhr. Obermayer, samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem. Per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie. De actie Vredeslicht was geboren.

Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen. In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige communistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland waar Scouting Wellerlooi het ontving via een Duitse Scoutinggroep.

Wat klein begon is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote Internationale actie die door Scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund. Afgelopen jaar kwamen 5.000 Scouts vanuit 25 Europese landen naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, om het vervolgens aan andere groepen door te geven. Zo bereikt het licht vandaag de dag in enkele dagen ook landen zoals de Verenigde Staten en Japan.

Het Vredeslicht is geen magisch symbool, dat vrede tovert. Het herinnert ons aan onze plicht ons voor de vrede in te zetten. Het Vredeslicht is een teken van hoop. Het is in een betrekkelijk korte tijd van een klein lichtpuntje uitgegroeid tot een zee van licht. Miljoenen mensen komen in aanraking met het Vredeslicht.

[ingezonden]

 

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.