Direct naar de inhoud.

Landbouw Veenkoloniën toont oogst aan innovaties

Innovatiecentrum Veenkoloniën
Innovatiecentrum Veenkoloniën

VALTHERMOND – In het Innovatiecentrum Veenkoloniën te Valthermond zijn de eerste resultaten van 65 innovatieprojecten gepresenteerd. Dit gebeurde vandaag tijdens een bijeenkomst voor boeren, experts en ondernemers. De projecten zijn onderdeel van het Innovatieprogramma voor de landbouw in de Veenkoloniën. “Met deze eerste oogst aan resultaten ben ik zeer tevreden, zegt Henk Staghouwer, gedeputeerde landbouw van de provincie Groningen.

“Het is een belangrijke stap in de vernieuwing van de landbouwsector in de Veenkoloniën,” aldus Staghouwer, tevens voorzitter van de Regiegroep InnovatieVeenkoloniën. Sinds anderhalf jaar zijn meer dan 250 boeren en experts actief bij de uitvoering van 65 projecten, in de vorm van praktijknetwerken en innovatieprojecten.

Doel van de innovatieagenda is om de landbouw in het gebied sterker, efficiënter en schoner te krijgen. Met de vandaag gepresenteerde resultaten zit de vaart er in. “Dat is ook nodig”, stelde Staghouwer, “gezien de forse veranderingen die er aan zitten te komen voor de landbouw in dit gebied.”

Nieuwe projecten
Deze zomer is tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) aan de Veenkoloniën het nieuwe Innovatieprogramma gepresenteerd. Op basis daarvan is er de komende jaren 40 miljoen euro beschikbaar. “Met deze projecten moeten de opbrengsten op een hoger peil komen. Bij de verwerking moeten er hoogwaardige producten van worden gemaakt. Dit alles in balans met de mens en natuur”, aldus Hilbrand Sinnema, voorzitter LTO-Noord en lid van de Regiegroep InnovatieVeenkoloniën.

Bodem en precisielandbouw
Vooral op het gebied van de bodem is de afgelopen tijd veel nieuwe kennis ontwikkeld. “Een logische vervolgstap is dat we de ontwikkelde kennis en inzichten zoveel mogelijk toegepast krijgen op de Veenkoloniale percelen”, zegt projectleider Peter Baltus van LTO Noord.

Daarnaast is het thema precisielandbouw ´hot´. Door de diversiteit aan landbouwgronden in de Veenkoloniën zijn technieken die aangeven waar een bemesting of beregening het meeste effect heeft snel rendabel te krijgen. Daarom wordt gewerkt aan een plan om de nieuwste technieken op het gebied van precisielandbouw in de dagelijkse praktijk toe te passen..

Symposium
Als voorzitter van de commissie-Landbouw Veenkoloniën heeft professor Rudy Rabbinge belangrijk werk verricht. Zijn rapport ‘Perspectieven door Kracht’ was de inhoudelijke basis voor het Innovatieprogramma. Als dank voor deze inzet bood Henk Staghouwer hem namens de Innovatieagenda een symposium aan rond het thema rendementsverbetering. Dit symposium wordt in het voorjaar van 2015 georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-