Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

The Robot Hunters van Ubbo door naar BeNeLuxfinale van de First Lego League

teamfoto The Robot HuntersSTADSKANAAL – De First Lego League is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor jongeren. Een team dat met een wedstrijd meedoet bestaat uit maximaal 10 kinderen die niet ouder mogen zijn dan 15 jaar. Bij de wedstrijd is het de bedoeling om opdrachten uit te voeren met een door het team geprogrammeerde robot.

Sensoren en motortjes drijven de wieltjes, pootjes en armen van de robot aan. De werktuigen waar de robot gebruik van maakt zijn gemaakt van legosteentjes. De opdrachten die de robot uit moet voeren zijn elk jaar anders en deze hebben te maken met het jaarlijks wisselende thema.

De wedstrijd bestaat niet alleen uit het programmeren van een robot, maar ook uit een samenwerkingsopdracht. Er zijn punten te verdienen voor teamwork en met de technische presentatie van de robot. Ook moet elk team een presentatie over het thema voorbereiden en deze tijdens de wedstrijd presenteren aan de jury. Dit jaar was het thema ‘Het leren van de toekomst’. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie.

De afgelopen maanden zijn er verschillende wedstrijden gehouden tussen teams van scholen onderling en vervolgens tussen de winnende schoolteams. De regionale winnaars maken zich nu op voor de Beneluxfinale, die op 7 februari in Almere gehouden wordt.

Bij de regiofinale in het Eemsdeltacollege in Delfzijl, kwam het vriendenteam ‘The Robot Hunters’ van het Ubbo Emmius uit Stadskanaal als winnaar uit de bus. De zes leden van het team zijn natuurlijk bijzonder tevreden met de successen die tot nu toe geboekt zijn en hopen hier in Almere een vervolg aan te kunnen geven. Ze timmeren dan ook behoorlijk aan de weg om straks zo goed mogelijk te kunnen presteren.

Tijd om eens nader kennis te maken met de leden van het team. Vorig jaar deden Evan Bosman, Marnix Kuper, Christiaan Scholte en Saranne van Bruggen ook al mee met de First Lego League en zij zijn inmiddels dus door de wol geverfd. Hun inspanningen leverden vorig jaar nog de ‘doorzettersprijs’ op bij de regionale wedstrijd, dit jaar is hun team versterkt met Ramon Jelsma en Yoeri Struijk. En met succes dus, want ditmaal waren zij het beste team van de regio.

Om publiciteit te krijgen voor hun inspanningen was het team o.a. te bewonderen op de modelbouwbeurs in Veendam. Ter plekke werden demonstraties aan het publiek gegeven van de opdrachten die de robot kan uitvoeren, en al doende werd de programmatuur nader onder de loep genomen en geoptimaliseerd.

The Robot Hunters zijn te volgen via Facebook

Ook is er nadere informatie over het succesvolle Lego Leagueteam te vinden op hun eigen website

Als de teamleden bij de volgende wedstrijd in Almere weten te winnen, volgt er nog één wedstrijd. De winnaars kwalificeren zich namelijk voor deelname aan de Wereldfinale die in St. Louis, in de Verenigde Staten, gehouden wordt van 22 tot en met 25 april 2015. De enthousiaste Havo- en VWO-leerlingen uit Stadskanaal zien het helemaal zitten om daar aan mee te doen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.