Direct naar de inhoud.

Eindejaarsritten STAR met stoom, oliebollen en stamppot

  • door:
  • op:

Star te5933STADSKANAAL – Op zondag 28 december rijdt de stoomlocomotief TE5933, beter bekend als de ‘Rus’, zijn voorlopig laatste ritten tussen Stadskanaal en Veendam. Met stoom, oliebollen en stamppot wordt het jaar uitgeluid. De locomotief is namelijk toe aan groot onderhoud. Stoomliefhebbers hoeven niet te treuren, de opvolger is al bijna klaar!

Eindejaarsritten
Traditiegetrouw rijdt de stoomtrein in de kerstvakantie. Op zondag 28 december worden drie retourritten Stadskanaal – Veendam v.v. gereden. Geniet van de sfeervol verlichte en verwarmde rijtuigen van de reis door het winterse landschap. En uiteraard zijn er oliebollen om de sfeer compleet te maken. Als afsluiting van de dag is het mogelijk om in station Stadskanaal stamppot te eten. Voor de treinritten zelf hoeft niet gereserveerd te worden, voor de stamppot wel!

Wisseling van de wacht
Stoomlocomotief de ‘Rus’ is gebouwd in 1943 en sinds 2007 in dienst bij de S.T.A.R. Vele jaren heeft hij dienst gedaan op de spoorlijn tussen Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal. Dieptepunt van zijn carrière was wel de werkplaatsbrand in 2009. Met man en macht is hij toen hersteld van de brandschade. Nu is de ruim 130 ton zware locomotief toe aan een grote onderhoudsbeurt. Dit zal langere tijd in beslag nemen. De ‘Rus’ zal daarom voorlopig niet meer op het spoor te zien zijn.

Stoomliefhebbers hoeven niet te treuren, want stoomlocomotief 52 8060, eveneens uit 1943, zal de plek van de TE5933 innemen. De revisie van de 52 8060 is bijna voltooid. Beide locomotieven komen oorspronkelijk uit dezelfde bouwserie. Echter, de TE (52) 5933 is in de Tweede Wereldoorlog in Rusland beland, de 52 8060 na de oorlog in de DDR.

Meer informatie
Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op www.stadskanaalrail.nl. Reserveren voor de stamppot kan telefonisch: (0599) 65 18 90.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-