Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borger-Odoorn blijft startersleningen aanbieden

Gemeentehuis Borger Odoorn

Gemeentehuis Borger Odoorn

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn gaat in 2015 op eigen kracht door met het verstrekken van startersleningen. Huizenkopers die op basis van hun inkomen niet genoeg kunnen lenen, kunnen zich op die manier met hulp van de gemeente toch in Borger-Odoorn vestigen.De gemeente Borger-Odoorn heeft een speciaal fonds waaruit geld geleend wordt aan inwoners die voor het eerst een eigen woning willen kopen in de gemeente. Hiermee wordt het verschil overbrugd tussen de kosten van een woning en het maximale bedrag dat de koper mag lenen op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Eerder dit jaar is de regeling verruimd zodat ook starters die van buiten de gemeente naar Borger-Odoorn verhuizen er aanspraak op kunnen maken.

Veel vraag
In de huidige constructie neemt de rijksoverheid de helft van de lening nog voor haar rekening. Het Rijk stopt per 1 januari 2015 echter met het verstrekken van startersleningen. Makelaars en hypotheekverstrekkers zien in het middel een nadrukkelijke meerwaarde voor de regionale woningmarkt, en hebben er daarom bij de gemeente op aangedrongen de starterslening voort te zetten. Verantwoordelijk wethouder Ton Souverein constateert dat de vraag groot is. “Dit jaar zijn al meer dan tien leningen verstrekt, en er zit nog een aantal in pijplijn. Ten opzichte van vorig jaar is bijna sprake van een verdubbeling. Dat is niet alleen goed nieuws voor de kopers zelf, maar ook voor de leefbaarheid in onze gemeente. Daarom zetten we de starterslening graag op eigen kracht voort.”

Buurtcorporatie
Een substantieel deel van de verstrekte startersleningen is gebruikt voor de aankoop van nieuwe huizen van woningbouwer Geveke. Aanvankelijk waren gemeente en Geveke van plan om via de op te richten buurtcorporatie Fibula te investeren in sociale huurwoningen. Omdat de nieuwe woningen van Geveke echter mede door de starterslening goed verkopen, en er aan de Fibula-constructie een aantal juridische haken en ogen zit, wordt met die plannen pas op de plaats gemaakt. Er wordt opnieuw naar gekeken in het kader van de nieuwe woonvisie, die de gemeente in samenspraak met woningbouwcorporaties wil ontwikkelen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.