Direct naar de inhoud.

Wees extra alert op woninginbraak tijdens feestdagen

  • door:
  • op:

inbraakHet is wintertijd. De dagen zijn kort en de feestdagen staan voor de deur, een gezellige tijd! Helaas is het ook de tijd waarin inbrekers hun kans grijpen: ieder jaar is er een piek in het aantal inbraken.

Politie en gemeenten doen er veel aan om woninginbraken te voorkomen. Helaas blijkt de periode rondom de feestdagen voor inbrekers een aantrekkelijke tijd. Doordat veel mensen bij elkaar de feestdagen vieren en vaker langere tijd van huis weg zijn, is het voor inbrekers gemakkelijk om hun slag te slaan.

De belangrijkste rol hierbij is weggelegd voor de burger. Zij zijn de ogen en oren van de gemeente en politie. Hun zorgvuldigheid, alertheid en hulp maken een succesvolle inbraakpreventie mogelijk. Het is belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten om zo je woning voor dieven onaantrekkelijk te maken. Inbraken kunnen worden voorkomen, enerzijds door een goede beveiliging van de eigen woning en anderzijds door alert te zijn en verdachte situaties te melden.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Politie en gemeenten hebben een aantal tips voor u ter voorkoming van woninginbraken. Door zelf preventiemaatregelen te nemen heeft u tot 90% minder kans op woninginbraak. De tips luiden als volgt:
– Sluit ramen en deuren goed af;
– Wek de indruk dat u thuis bent, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tijdschakelaar of door glazen op tafel te zetten;
– Zorg voor voldoende buitenverlichting;
– Zorg voor goed hang- en sluitwerk;
– Draai altijd de deur op slot als u even weg of naar boven gaat;
– Leg geen waardevolle spullen in het zicht;
– Via een deurspion of kierstandhouder kunt u zien of degene die aanbelt een bekende van u is. Vraag onbekenden naar legitimatie;
– Noteer de serienummers van waardevolle apparaten. Dit maakt het voor de politie eenvoudiger om gesloten goederen terug te bezorgen bij de eigenaar;
– Bel 112 bij verdachte situaties. De kans dat woninginbrekers gepakt kunnen worden, neemt toe wanneer u 112 belt wanneer u verdachte zaken ziet. Uiteraard als het gaat om een inbraak, maar ook een verdachte auto in de straat of een persoon die op de uitkijk lijkt te staan is de moeite van het melden waard.

Op vakantie?
– Vraag uw buren om uw huis in de gaten te houden;
– Geef aan waar en hoe u te bereiken bent. Laat een waarschuwingsadres van familie achter;
– Zorg er voor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen (reservesleutel);
– Laat uw post uit het zicht leggen;
– Laat op internet niet blijken dat u op vakantie bent. Er bestaat namelijk een kans dat criminelen uw berichten lezen.

Voor meer tips kunt u kijken op http://www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-