Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwjaarsvisite met uitzicht en diapresentatie ‘Het Stadskanaal’ in SHC

Het Streekhistorisch Centrum is gesloten van 25 december tot en met 1 januari.

Winterpret december 1986

STADSKANAAL – Al jaren houdt het Streekhistorisch Centrum de traditie in ere om als één van de eerste activiteiten in het nieuwe jaar een nieuwjaarsvisite te houden. Dit jaar vindt deze bijeenkomst plaats op zondagmiddag 4 januari. Van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om het museum te bekijken onder het genot van traditionele nieuwjaarslekkernijen als rolletjes, kniepertjes en boerenjongens. De tentoonstelling met oude gereedschappen van beroepen uit de eigen collectie en ook de schilderijen van Karl van Beekum in het Huisje van Manning zijn deze middag gratis te bezichtigen.

Uitzicht watertoren

Uitzicht watertoren

Voor wie ook de omgeving van bovenaf wil bekijken is de watertoren naast het SHC deze middag ook opengesteld voor publiek. Een unieke gelegenheid om van het uitzicht te genieten zonder dat de bladeren aan de bomen het zicht belemmeren, zoals zomers het geval is wanneer de toren normaal gesproken open is. De watertoren is te beklimmen tot 16.30 uur. Om 15.30 uur zal de voorzitter van het SHC, Henk de Weerd, stilstaan bij de plannen voor het nieuwe jaar. Iedereen is daarbij van harte welkom. 2015 wordt een feestjaar: dan is het 400 jaar geleden dat de Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe, werd getrokken en 250 jaar geleden dat de stad Groningen besloot tot het aanleggen van het Stadskanaal.

 
Het Stadskanaal 

Op zondagmiddag 11 januari 2015 is er weer een presentatie van beelden uit het fotoarchief in het Streekhistorisch Centrum te zien. Bert Roossien toont dit keer beelden die te maken hebben met het 32 kilometer lange Stadskanaal. In 2015 is het namelijk exact 250 jaar geleden dat raad en burgemeesters van de stad Groningen besloten een kanaal te graven ter ontsluiting van de venen aan weerszijden van de Gronings-Drentse grens. In 1765 begon men met de aanleg. Jaarlijks werd het kanaal met honderd roeden (ca. 400 meter) verlengd. De kosten van de aanleg werden betaald met de opbrengst van de turf die werd afgegraven. Tot het begin van de negentiende eeuw moest de stad er elk jaar geld bijleggen maar vanaf 1817 – toen de afvaartgelden vanuit de Drentse venen definitief werden vastgesteld – werd het Stadskanaal een profijtelijke onderneming voor de gemeente Groningen. In 1856 naderden de kanaalgravers Ter Apel en in 1879 kwam de verbinding tot stand met het Drentse Compascuumkanaal.

250 jaar stadskanaal en 400 jaar semslinieAls afwaterings- en transportweg was het Stadskanaal lange tijd van primair belang. Vanaf Bareveld tot Munnekemoer werden acht sluizen ingelegd. Langs de vaart ontstonden kilometers lange nederzettingen. En al speelt het kanaal als waterweg tegenwoordig alleen nog maar een rol voor de recreatievaart, het Stads-, Mussel- en TerApelkanaal is nog altijd beeldbepalend voor de streek. In het fotoarchief van het Streekhistorisch Centrum bevinden zich vele foto’s van activiteiten op en rond het Stadskanaal; uiteraard scheepvaart, sluizen, bruggen maar ook opnamen van ijspret, viscompetities en wat dies meer zij. Ruim 100 van de opmerkelijkste foto’s uit de rijke historie van het Stadskanaal worden deze middag vertoond.

De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 2,50 maar is gratis toegankelijk voor donateurs van het SHC. Reserveren kan via 0599-612649 of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl. – Het Streekhistorisch Centrum is gesloten van 25 december tot en met 1 januari –

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.