Direct naar de inhoud.

Oppassen voor gladheid in vrijwel hele land

  • door:
  • op:

sneeuwBijna overal autoruiten krabben, afgelopen nacht veel gestrooid

GRONINGEN – In vrijwel het hele land moet het verkeer rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten. Alleen in Zuid-Limburg, Zeeland en een smalle kuststrook is de temperatuur te hoog om gladheid op te laten treden.

In de rest van het land is het oppassen geblazen voor het verkeer dat vroeg op pad gaat voor tweede kerstdag. Vrijwel overal is de wegdektemperatuur onder het vriespunt gekomen. Door de neerslag van gisteren en enkele buitjes op dit moment is het op verschillende plaatsen glad. Ook moeten in vrijwel het hele land de autoruiten worden gekrabt.

Vrijwel overal zijn snelwegen en provinciale wegen gestrooid en zal de gladheid daar meevallen. Vooral op lokale wegen kan de gladheid verraderlijk zijn. Op verschillende plaatsen wordt opnieuw gestrooid omdat buien ervoor zorgen dat zout weer van de wegen wordt gespoeld.

Het koudst werd het vannacht in het noorden. In Eelde daalde het kwik tot -3,4. In 75% van het land daalden de temperaturen onder het vriespunt. Aan de grond vroor het in Eelde -5,6 graden Celsius.

Vannacht en morgen sneeuw, mogelijk plaatselijk 10 centimeter

In de loop van komende nacht en morgenochtend krijgt de zuidelijke helft van het land te maken met (natte) sneeuw. De neerslag komt vanuit het westen en begint in Zeeland.

Langs de kust zal de neerslag vooral als regen of natte sneeuw vallen, verder naar het binnenland valt de neerslag als sneeuw. Vooral de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht krijgen te maken met een witte wereld.

Het noordoosten houdt het naar alle waarschijnlijkheid droog.

Het is lastig aan te geven hoeveel centimeter er exact gaat vallen omdat de temperatuur zeer dicht bij het vriespunt ligt. Mogelijk valt er plaatselijk 10 centimeter of zelfs meer.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal