Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste matige vorst in Nederland sinds januari

winterSpiegelglad op lokale wegen, prachtige zonnige steenkoude dag

Groningen – Het vriest op dit moment in heel Nederland. Voor de eerste keer is het tot matige vorst gekomen deze winter. In Twenthe werd het rond 06.30 uur -5,2. Deze winter kwam het nog niet tot matige vorst. Sinds 30 januari is matige vorst niet meer voorgekomen.

De enige plaats waar in 2014 matige vorst werd waargenomen was in Eelde. Op 30 januari 2014 werd het daar nog -5,1. De laagste temperatuur van 2014 werd ook daar waargenomen, -6,0 op 26 januari boven een verst sneeuwdek (Alleen het uiterste noordoosten van Nederland had toen winter met een flink pak sneeuw).

Tegen zonsopgang worden de laagste temperaturen verwacht. Op meer plaatsen zal het dan matig vriezen.

In De Bilt is het op dit moment –3,2. Op 31 maart 2013 kwam het daar voor het laatst tot matige vorst. Het werd toen -5,3. Op 16 januari 2013 was het nog -12,9.

Glad op lokale wegen

Vannacht zijn strooidiensten nog aan het werk geweest om te strooien en waar nodig nog te schuiven. Hierdoor zijn snelwegen en provinciale wegen goed begaanbaar.

Lokale wegen, met name in woonwijken, fietspaden en wegen waar niet of minder gestrooid is kunnen echter spiegelglad zijn als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten en aangevroren sneeuwresten. Op veel plaatsen zijn gemeentelijke wegen niet afdoende afgestrooid en heeft smeltwater ervoor gezorgd dat het plaatselijk spiegelglad kan zijn.

Mogelijk komt het vanavond als gevolg van een dooiaanval tot ijzel. Regen vriest dan vast aan een onderkoeld wegdek.

Mogelijk eerste ijsdag, prachtige zonnige steenkoude dag

Voor wie vanochtend buiten komt is de kou zeker even wennen. Het belooft een prachtige dag te worden met veel ruimte voor de zon. Het is daarbij wel steenkoud, op veel plaatsen komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit en kan het vandaag komen tot een eerste officiële ijsdag.

Daarvoor moet het in De Bilt onder het vriespunt blijven. Volgens de verwachting van weeronline.nl ligt de middagtemperatuur rond het vriespunt. Tot nu toe kwam het nog niet tot een ijsdag in 2014. Vanavond komt er een dooiaanval, hierdoor zal de temperatuur stijgen. De vraag is of de temperatuur voor het einde van de nacht al boven het vriespunt uitkomt. Ook de zon kan zorgen voor een graadje meer opwarming.

In 2013 werden 13 ijsdagen geteld, in 2010 nog 29. Voor het jaar met de meeste ijsdagen moeten we terug naar 1942, toen werden er maar liefst 46 geteld.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.