Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Smederij Valthermond op provinciaal monumentenlijst

F: De smederij via google streetview

F: De smederij via google streetview

VALTHERMOND – De smederij en de vervenerswoning in Valthermond komen op de provinciale monumentenlijst te staan. Dat schrijft RTV Drenthe op haar website vandaag. De woning uit 1912 en de smederij uit 1921 zijn vanaf nu beschermd zoals alle andere provinciale monumenten.

Erfgoedorganisatie Bond Heemschut was al sinds oktober 2013 bezig om de twee panden op de provinciale monumentenlijst te plaatsen. Ze zijn dan ook bijzonder blij dat het nu eindelijk gelukt is. De smederij en woning verkeren in slechte staat en er moet snel iets gedaan worden om verder verval tegen te gaan. Met de aanwijzing tot provinciaal monument kan de eigenaar tegen lage rente lenen om het pand op te knappen. Valthermond had ooit 20 smederijen waar treinwagonnetjes voor de vervening en brugonderdelen werden gemaakt.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.