Direct naar de inhoud.

Refaja ziekenhuis raakt Intensive Care kwijt

  • door:
  • op:

refajaSTADSKANAAL – Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal raakt zijn Intensive Care-afdeling kwijt. Dat staat in een plan van de IC-artsen van de Treant Zorggroep, dat in handen is van RTV Drenthe.

Behalve in Stadskanaal verdwijnt ook in Hoogeveen de Intensive Care-afdeling. Alle medewerkers gaan straks in Emmen werken. De IC-afdelingen in Stadskanaal en Hoogeveen worden Special Care-afdelingen, waarbij de IC-artsen uit Emmen óf op afroep langskomen óf op afstand de specialisten en behandelend artsen adviseren.

Naar Emmen
Artsen kunnen op een Special Care patiënten opnemen die meer zorg en bewaking nodig hebben dan op een verpleegafdeling mogelijk is. Een patiënt met een acute vitale bedreiging kan nog wel in Stadskanaal of Hoogeveen gestabiliseerd worden. Maar als er IC-zorg nodig is, dan moet de patiënt zo snel mogelijk door naar Emmen.

Operaties waarvan het de verwachting is dat een patiënt IC-zorg nodig heeft, verhuizen ook naar Emmen. Acute verloskunde, darmchirurgie en vaatchirurgie aan buik- en beenslagaaders kunnen nog wel in Stadskanaal plaatsvinden.

Stadskanaal: niet te handhaven
Volgens de IC-doktoren van Treant Zorggroep is het niet meer mogelijk om de IC-afdeling in het Refaja ziekenhuis te handhaven. Stadskanaal heeft op dit moment een Intensive Care gecombineerd met een bewaking voor acute hartpatiënten. Maar niet alle IC-verpleegkundigen in Stadskanaal hebben de vereiste IC-aantekening en in het Refaja is alleen overdag een IC-arts aanwezig.

Voorsorteren
Of de Raad van Bestuur het hele plan van de intensivisten (IC-doktoren) overneemt, hangt ook af van de nieuwe regels van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ), zei Treant-bestuursvoorzitter Eric Janson vorige week. Maar die zullen eerder strengere kwaliteitseisen stellen dan eisen versoepelen, zo is verwachting.

RTV Drenthe zegt te beschikken over een brief van Janson aan de intensivisten, anesthesisten en internisten waarin de Raad van Bestuur voorsorteert op het advies van de intensivisten.

Belofte: drie volwaardige ziekenhuizen
Janson heeft eerder verklaard dat op alle drie locaties (Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen) volwaardige ziekenhuizen blijven bestaan mét allemaal een IC, verloskunde en Spoed Eisende Hulp.

Bron: RTV Noord / RTV Drenthe



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal