Direct naar de inhoud.

Verbijstering Vlagtwedde over handelswijze Provincie rondom herindeling

  • door:
  • op:
Wordt het zo?
Wordt het zo? –  Foto: RTVS

SELLINGEN – In de gemeente Vlagtwedde zijn ze opnieuw boos op de Provincie Groningen omtrent de herindeling. Vanaf zomer 2014 boterde het al niet meer tussen de gemeente en de Provincie. Op 8 juli 2014 dreigde gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) zijn eigen visie van de herindeling bij Denhaag in te dienen. “De gemeenten komen er zelf blijkbaar niet uit” memoreerde hij. Wilpstra vond ook de vorming van een nieuwe gemeente Westerwolde te kleinschalig. Hij trapte op de rem en de Provincie startte een eigen procedure. Vanaf dat moment moesten Vlagtwedde en Bellingwedde hun plannen staken.

Een half jaar later lijkt de boosheid van de gemeente Vlagtwedde alleen nog maar toegenomen. GroenLinks fractievoorzitter Meendering reflecteerde zijn ongenoegen en boosheid gisterenavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De frustratie zit nu vooral in het feit dat de gemeenten Menterwolde, Hoogezand Sappemeer en Slochteren wél aan een herindeling mogen werken en de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde niet.

De provinciebestuurders van Groningen meten met twee maten, zo stond vanmorgen te lezen in het DvhN. Meedering: “En nu zien wij dat Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren dus wel aan een herindeling mogen werken terwijl die provinciale procedure nog loopt. Waarom zij wel en wij niet?” Meendering kreeg bijval van de grootste partij Gemeentebelangen bij monde van Paul Timmermans. Burgemeester Kompier beloofde dat er goed gekeken zal worden naar de gevolgen voor de verdere ontwikkeling rondom Vlagtwedde en Bellingwedde nu Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Slochteren en zelfs de gemeente Oldambt wél aan hun eigen plannen mogen werken!

Nog voor 1 maart zal de Provincie beslissen hoe de herindelingen er uit komen te zien begin 2018. De voorkeur van Stadskanaal (grootste gemeente van zuidoost Groningen) is helder. De gemeenteraad koos eerder voor samengaan met Veendam, Pekela’s, Vlagtwedde en Bellingwedde. Bij een eventuele fusie tussen Vlagtwedde en Bellingwedde, gaat Stadskanaal niet dwarsliggen. Een Veenkoloniale gemeente tussen Veendam, Pekela’s en Stadskanaal is een goed alternatief met voldoende inwoners en draagkracht. Veendam heeft geen duidelijke uitspraken gedaan en lijkt dit binnenkort over te laten aan de provincie.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal