Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Verbijstering Vlagtwedde over handelswijze Provincie rondom herindeling

Wordt het zo?

Wordt het zo? –  Foto: RTVS

SELLINGEN – In de gemeente Vlagtwedde zijn ze opnieuw boos op de Provincie Groningen omtrent de herindeling. Vanaf zomer 2014 boterde het al niet meer tussen de gemeente en de Provincie. Op 8 juli 2014 dreigde gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) zijn eigen visie van de herindeling bij Denhaag in te dienen. “De gemeenten komen er zelf blijkbaar niet uit” memoreerde hij. Wilpstra vond ook de vorming van een nieuwe gemeente Westerwolde te kleinschalig. Hij trapte op de rem en de Provincie startte een eigen procedure. Vanaf dat moment moesten Vlagtwedde en Bellingwedde hun plannen staken.

Een half jaar later lijkt de boosheid van de gemeente Vlagtwedde alleen nog maar toegenomen. GroenLinks fractievoorzitter Meendering reflecteerde zijn ongenoegen en boosheid gisterenavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De frustratie zit nu vooral in het feit dat de gemeenten Menterwolde, Hoogezand Sappemeer en Slochteren wél aan een herindeling mogen werken en de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde niet.

De provinciebestuurders van Groningen meten met twee maten, zo stond vanmorgen te lezen in het DvhN. Meedering: “En nu zien wij dat Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren dus wel aan een herindeling mogen werken terwijl die provinciale procedure nog loopt. Waarom zij wel en wij niet?” Meendering kreeg bijval van de grootste partij Gemeentebelangen bij monde van Paul Timmermans. Burgemeester Kompier beloofde dat er goed gekeken zal worden naar de gevolgen voor de verdere ontwikkeling rondom Vlagtwedde en Bellingwedde nu Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Slochteren en zelfs de gemeente Oldambt wél aan hun eigen plannen mogen werken!

Nog voor 1 maart zal de Provincie beslissen hoe de herindelingen er uit komen te zien begin 2018. De voorkeur van Stadskanaal (grootste gemeente van zuidoost Groningen) is helder. De gemeenteraad koos eerder voor samengaan met Veendam, Pekela’s, Vlagtwedde en Bellingwedde. Bij een eventuele fusie tussen Vlagtwedde en Bellingwedde, gaat Stadskanaal niet dwarsliggen. Een Veenkoloniale gemeente tussen Veendam, Pekela’s en Stadskanaal is een goed alternatief met voldoende inwoners en draagkracht. Veendam heeft geen duidelijke uitspraken gedaan en lijkt dit binnenkort over te laten aan de provincie.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Verbijstering Vlagtwedde over handelswijze Provincie rondom herindeling

  1. Als de provincie al akkoord gaat met een fusie van de gemeenten Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, met een gezamenlijk inwonertal van +/- 60.000. Waarom Stadskanaal dan niet met Vlagtwedde en Bellingwedde (samen +/- 57.000 inwoners)? en Veendam bijvoorbeeld met Pekela? De laatste twee gemeenten hebben bijvoorbeeld al een samenwerkingsverband op ambtelijk gebied.
    Velen vinden ook dat Stadskanaal en Vlagtwedde/Bellingwedde bij elkaar horen. Want laten we wel wezen, in de tijd dat men hier begon met veen afgraven, hoorde Stadskanaal gewoon bij Westerwolde. Met als westelijke grens….jawel de Semslinie. De inwoners van de dorpen Onstwedde, Holte, Smeerling, Mussel voelen zich toch al meer verwant aan het Westerwoldse.

    Als reden voor gemeentelijke herindelingen werd aangedragen dat het de bestuurskracht ten goede zou komen. Dit in verband met de taken die naar de gemeenten overgeheveld zouden worden (en reeds overgeheveld zijn). Maar als ik zie dat er nu al op velerlei beleidsvlakken intensief samengewerkt wordt met andere gemeenten zie ik dat niet meer als voornaamste reden.

    Dus jâh….zeg het maar. De tijd zal het leren.

  2. Jur, dan kun je ook stellen dat gem. Bellingwedde nog veel beter bij de gem. Oldambt past ! Vlagtwedde dan indelen bij Stadskanaal, Pekela en Veendam! Maar de gemeenten in het Westerwolde gebied willen nu juist een cittaslow gemeenten oprichten. Dus willen rustiek blijven. Stadskanaal (naam zegt al genoeg), is veel beter af binnen een nieuwe bruisende veenkoloniale gemeente. Jammer overigens dat nieuw buinen in Drenthe ligt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.