Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bijzondere lezing ‘Grauwe Kiekendief’ in Stadskanaal

De Grauwe Kiekendief (f: André Eijkenaar)

De Grauwe Kiekendief.  (f: André Eijkenaar)

STADSKANAAL – Almut Schlaich en Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief komen binnenkort een lezing verzorgen met veel beeldmateriaal die ze zowel hier als in Afrika maakten van de Grauwe Kiekendief.

Roofvogel
De Grauwe Kiekendief is een roofvogel die op de grond, meest in akkergewassen, broedt en tijdens de zomer voornamelijk muizen en zangvogels eet. De Werkgroep Grauwe Kiekendief beschermt sinds 25 jaar de nesten van de Grauwe Kiekendief die in Nederland en vooral in de Oost-Groningse akkers te vinden zijn.
Hier proberen we door natuurbeheermaatregelen de voedselsituatie te verbeteren en met behulp van onderzoek uit te vinden welke maatregelen voor de vogels goed werken en hoe ze die gebruiken. Maar omdat de kiekendieven maar vier maanden per jaar in Nederland zijn is het nogal belangrijk om te weten wat ze de rest van het jaar doen, waar ze zijn en of daar misschien ook gevaren voor hun liggen. Daarom onderzoeken wij ook de trekroutes en overwinteringgebieden in Afrika en kijken daar ter plekke wat voor de kiekendieven belangrijk is. Tijdens deze lezing nemen we u mee op reis met de Grauwe Kiekendief, van de akkers in Groningen via een stopover in Marokko tot aan de overwinteringgebieden zuidelijk van de Sahara.

– De lezing is er op 25 februari in De Nieuwe Gaarde. Dwarsweg 2 in Stadskanaal en begint om 19.30 uur. Niet leden van het IVN betalen 2 euro –

Uit de vogelzakgids:

Bij ‘Vogels van Nederland’ staat over de Grauwe Kiekendief het volgende:
grootte 40-50 cm, spanwijdte 95-115 cm. Kleiner dan buizerd. Lange vleugels en staart, lichaam slanker en vleugels smaller en puntiger dan blauwe kiekendief. Gedrag: baltsvlucht als andere kiekendieven: sierlijke bogen en spectaculaire overdracht van voedsel in de (v)lucht. Zweeft en glijdt met vleugels in ondiepe V. Geluid: zwijgzaam.

Ingezonden door  Annelies Bellers IVN Veenkoloniën / Stadskanaal ]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.