Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Voorstelling bruggen en sluizen in en over het Stadskanaal

sluizen en Bruggen van toenSTADSKANAAL – Op zondagmiddag 1 februari a.s. vertoont Bert Roossien opnieuw beelden uit het omvangrijke archief van het Streekhistorisch Centrum. ‘Bruggen en sluizen over en in het Stadskanaal’ zijn dit keer het centrale thema van de voorstelling, in het kader van het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal.
Vroeger telde men in de Kanaalstreek nog tientallen houten en later ijzeren draai- en klapbruggen die allemaal met de hand werden bediend. Door het toenemende autoverkeer zijn veel van die oude bruggen inmiddels vervangen door bruggen met een breder en zwaarder wegdek die automatisch worden geopend en gesloten. Bovendien zijn talloze wijken en monden gedempt waardoor veel karakteristieke bruggen en sluizen voorgoed zijn verdwenen.

Bruggen en sluizen vormden vaak belangrijke oriënteringspunten in de kilometers lange veenkoloniën in Oost-Groningen en het aangrenzende Drenthe: men woonde ‘nabij de IJzeren Klap’ te Musselkanaal of had een winkel ‘bij het Buinerverlaat’. Opmerkelijk is dat veel moderne bruggen nog steeds de naam dragen van hun voorganger; zo wordt de hefbrug over het Barkelazwet te Stadskanaal nog steeds aangeduid als ‘Gele Klap’ naar de oude houten klapbrug die hier vòòr 1867 lag. Een aantal sluizen draagt nog steeds de naam van de sluismeester die er lang geleden verantwoordelijk was voor de bediening; zo kennen we het Springers- en het Meestersverlaat, resp. de eerste en zesde sluis in het Stadskanaal. Van zowel de oude als de nieuwe waterwerken zullen opnames worden vertoond.

De voorstelling in het Streekhistorisch Centrum begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 2,50. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum gratis op vertoon van hun pas.
Meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (Bert Roossien)

[Bij de foto: scheepvaart in het ‘Steenen Verlaat’, de vijfde sluis, te Musselkanaal. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.