Direct naar de inhoud.

Ruim 2,3 miljoen voor ruimtecamera’s

  • door:
  • op:
Foto: SRON
Foto: SRON en astronomie.nl 

GRONINGEN – De provincie Groningen stelt ruim 2,3 miljoen euro subsidie beschikbaar aan het ruimteonderzoeksinstituut SRON. Met dit geld ontwikkelt SRON, samen met bedrijven uit de regio, nieuwe producten op basis van de nieuwste  ruimtevaarttechnologie. Zoals bijvoorbeeld delen van camera’s die mee gaan met toekomstige ruimtemissies van de European Space Agency (ESA) en camera’s die in het MKB en in de industrie gebruikt gaan worden.

 

Camera voor ruimtemissie ESA

SRON loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van camerasystemen voor wetenschappelijk onderzoek vanaf satellieten. Ontwikkelingswerk hiervoor zal, dankzij deze subsidie, in veel grotere mate worden uitgevoerd met het MKB en de industrie. De SRON-vestiging in Groningen zal daarnaast – samen met partners in het Noorden –  camera’s door ontwikkelen voor de kwaliteitsinspectie van bijvoorbeeld windturbines, vliegtuigonderdelen en medische producten. Dit kan omdat wetenschappelijke detectoren meer zien dan de detectoren gebruikt in de huidige industriële camera’s.

Topinstituut

Op 25 maart 2014 hebben de Provincie Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en SRON een overeenkomst getekend, waarmee verzekerd is dat de Groningse vestiging van het topinstituut, met 45 banen, de komende 10 jaar in Groningen blijft. Onderdeel van de deal is dat SRON samen met bedrijven uit de regio investeert in projecten voor technologisch onderzoek en ontwikkeling. Dit levert nieuwe economische activiteit op, die onze regionale economie sterker maakt.

De subsidie is afkomstig uit het Ruimtelijk Economisch Programma, geld dat beschikbaar is gekomen uit de middelen voor de Zuiderzeelijn. Het voorstel wordt nog besproken met Provinciale Staten.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal