Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oost-Groninger bedrijven en gemeenten pakken volop kansen in duurzaamheid en mvo met Koploperproject

KoploperSMEERLING – Groninger ondernemers en gemeenten geven duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet handen en voeten. Een select aantal organisaties en bedrijven gaat aan de slag als Koploper en inspireert zo organisaties in heel Oost-Groningen en daarbuiten tot resultaatgerichte stappen in ondernemerschap met oog voor people, planet en profit. Vrijdagmiddag was de startbijeenkomst in Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Het koploperproject helpt mkb-ondernemers in een jaar tijd structureel duurzamer ondernemen. Dat gebeurt heel concreet. De eerste stap is een nulmeting: een scan die in kaart brengt hoe duurzaam de deelnemende organisaties op dit moment opereren. Vervolgens wordt er per organisatie een actieplan opgesteld. Speciale aandacht is er voor de communicatie. De deelnemers leren hoe zij hun inzet voor duurzaamheid naar hun klanten en de buitenwereld laten zien. Het project wordt eind dit jaar afgesloten met een symposium. Het is de bedoeling dat er in de provincie Groningen meerdere Koploperprojecten plaatsvinden.

Bedrijven
Het Koploperproject vindt zijn oorsprong in Friesland, waar het een groot succes is. Daar doen inmiddels zo’n 180 bedrijven mee, een aantal dat nog steeds groeit. Ook in Oost-Groningen tonen ambitieuze bedrijven en organisaties veel belangstelling. Deelnemende bedrijven aan dit eerste Groninger Koploperproject zijn VIB en Aardse Orchideeën in Zuidbroek, Klassewijzer en Camping Wedderbergen in Wedde, De Boer Auto-onderdelen en Raedthuys Energie in Stadskanaal, Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde, Bewegingscentrum Ter Apel, Geoplus in Scheemda, Steenhuis Recycling in Winschoten, Smurfit Kappa en DunAgro in Pekela en de Kompanjie en Oldenburger Fritom in Veendam. De provincie Groningen en de zeven Oost-Groninger gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Bellingwedde, Oldambt, Menterwolde, Pekela en Veendam maken het project mede mogelijk.

Gemeenten
,,De gemeente Veendam werkt al in verschillende projecten aan duurzaamheid. Wij doen mee aan het Koploperproject om hierin meer structuur aan te brengen’’, zei wethouder André Hammenga van de gemeente Veendam. En zijn collega Jan Velthuis van Menterwolde: ,,Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen moet je belijden, als overheid heb je hierin een voorbeeldrol.’’ Wethouder Wim ’t Mannetje van Bellingwedde benadrukte het belang van samenwerking: ,,Gezamenlijk investeringsbereidheid is de basis voor een lange adem.’’ Wethouder Anneke Duit: ,,Binnen het Koploperproject kunnen we een hoop nieuwe combinaties maken.’’ Wethouder Peter Gelling van de gemeente Stadskanaal belicht het publiek-private karakter van het Koploperproject: ,,Het is een gezamenlijke inspanning van overheid en bedrijfsleven, dat faciliteren vinden wij belangrijk.’’

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.