Direct naar de inhoud.

Reportage; zes maanden Oude Pekela, het armste dorp van Nederland

  • door:
  • op:
F: EO - team Dit is de dag
F: EO – team Dit is de dag

HILVERSUM/PEKELA – Undercover in Pekela – Het valt nog net niet van de kaart. Maar het ligt wel bijna in Duitsland; Oude Pekela. Er is hoogstwaarschijnlijk geen dorp in Nederland dat een slechter imago heeft dan dit: voor veel Nederlanders staat het Groningse dorp gelijk aan armoede, inteelt en werkloosheid.

In de zomer van 2014 beginnen verslaggevers Jos de Jager en Hans van der Steeg een bijzonder journalistiek experiment. Ze duiken zes maanden onder in het leven van één van de meest besproken dorpen van Nederland. De inwoners zitten echter niet op journalisten te wachten; ze hebben al te veel negatieve publiciteit gehad. Om toch toegang te krijgen tot de gesloten gemeenschap huren de verslaggevers een klein huisje middenin het dorp.

Vanuit deze tijdelijke thuisbasis onderzoekt Dit is de Dag een half jaar lang de werkelijkheid achter het imago van het Groningse dorp. Is het terecht dat Oude Pekela volgens het CBS het armste dorp van Nederland is? Hoe kan het dat de criminaliteitscijfers vergelijkbaar zijn met een aantal grote steden in ons land? En waarom maken zoveel inwoners aanspraak op bijstandsuitkeringen? Dit is de Dag onderzoekt het sociale moeras van Oude Pekela.

[ trailer en tekst EO – Dit is de dag Reportage op zaterdag 31 januari / 21:15 uur NPO2 ]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal