Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lokale Partijen slaan handen ineen bij verkiezingen

GRONINGEN / STADSKANAAL – Maar liefst 16 lokale partijen actief in de provincie Groningen hebben hun krachten gebundeld en werken samen in de nieuwe provinciale partij het ‘Groninger Belang’. Daarmee is het Groninger Belang een nieuwe partij op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015, maar zeker geen onervaren partij.

 

 

Ervaring

De lijst van 50 kandidaten barst van de ervaring. Zij bestaat uit raadsleden, fractie voorzitters, (ex) wethouders en andere gemotiveerde lokale politici. “Daarmee brengt het Groninger Belang direct een stuk ervaring en expertise naar de Staten. Gekoppeld aan daadwerkelijke ervaring met het provinciaal beleid in Stad en Ommeland”, aldus woordvoerder en voorzitter Bram Schmaal.

Het Groninger Belang is ontstaan uit de behoefte van de lokale partijen om mee te denken over en mee te werken aan verandering van dit beleid. Groningen kent een aantal grote dossiers waarin naar de mening van het Groninger Belang meer naar de inwoners van onze provincie moet worden geluisterd. En waarin de belangen van deze inwoners centraal zouden moeten staan. Zoals bijvoorbeeld de aardgaswinning, windmolens en gemeentelijke herindeling. Ook de economische ontwikkeling en werkgelegenheid kan anders en beter aangepakt worden.

Het Groninger Belang is volledig onafhankelijk van Haagse belangen. Wij denken en handelen vanuit één gedachte: wat is goed voor Groningen? Wij zijn trots op Stad en Ommeland en willen werken aan een sterke en daadkrachtige provincie.

Een samenwerking op deze schaal is nu al historisch binnen onze provincie. Deze 16 lokale partijen vertegenwoordigen gezamenlijk ruim 20% van de electorale stem en ruim 80% van de lokale partijen. De lokale politiek bleek bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de grootste politieke stroming zowel landelijk als provinciaal. In Groningen zijn lokalen in veel gemeenten de grootste partij en zijn zij ruim vertegenwoordigd in colleges en gemeenteraden. Met dit gegeven wil het Groninger Belang ook in Provinciale Staten het verschil gaan maken.

 Deelnemende partijen aan het Groninger Belang zijn:

 • Gemeentebelangen Eemsmond
 • Gemeentebelangen Bedum
 • Lijst Stulp (Delfzijl)
 • Stadspartij (Groningen)
 • VZ 2000 (Grootegast)
 • Lokaal Perspectief (Hoogezand-Sappemeer)
 • Loppersum Vooruit
 • Gemeentebelangen Marum
 • Toekomst voor Marum
 • Kritisch Menterwolde
 • Samen voor Pekela
 • Gemeentebelangen Slochteren
 • Gemeentebelangen Stadskanaal
 • Algemeen Belang Ten Boer
 • GemeenteBelangen Veendam
 • Gemeentebelangen Vlagtwedde

Landelijk

Landelijk gaat het om ongeveer 150 lokale partijen die samenwerken om meer macht te krijgen in de provinciehuizen en in de 1e Kamer. Met de samenwerking doen de lokalo’s voor het eerst een serieuze gooi naar zowel de provinciale als de  landelijke macht. Op 18 maart zijn er de Provinciale Statenverkiezingen..

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Lokale Partijen slaan handen ineen bij verkiezingen

 1. Wat een stomme actie. Deze mensen gaan alleen voor de macht en eigen portemonnee.. D66 werkloze Gelling, wachtgeld Bieze, schreeuwer Klap en VVD Schmaal . Niet te geloven. Lokaal bakken ze er niets van. In Veendam lukt niks meer en in Stadskanaal hebben Bieze en Gelling nooit wat betekent. Wat een afgang.

 2. Met wat er momenteel speelt binnen onze provincie, zou het me niet verbazen dat Gronings Belang wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen bij de verkiezingen.

 3. Dat hoop ik ook.
  Vroeger moest mijn opa (kolenboer), zijn kolen uit Limburg duurder betalen dan mensen dichterbij.
  Hier moet net zoals in Noorwegen een aparte pot gemaakt worden voor schade door aardgaswinning, maar dan ook alle schades.
  Laat de niet Groningers maar dokken voor alle schade.
  In Groningen wonen 584000 mensen, in de rest van Nederland meer dan 16 miljoen.
  Moet kunnen, allemaal geweldig voordeel gehad door het aardgas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.