Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Rijk geeft duidelijkheid over de plaats windmolens in de Veenkoloniën

View windmills along the border with StadskanaalSTADSKANAAL – Het windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt 150 MW groot,
bestaande uit 50 windmolens verdeeld over 7 lijnopstellingen.  Minister Kamp maakte eerder deze week bekend dat het windmolenpark ook gewoon door zal gaan in de veenkoloniën . In de provinciale Gebiedsvisie Drenthe waren drie gebieden geschikt voor windmolens. Met dit voorstel voegt het Rijk daar twee gebieden aan toe. De dichtstbijzijnde windturbine zal op 1 km verwijderd staan met de grens Stadskanaal/Groningen.

Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling Rein Munniksma: “Na een lange periode van overleg tussen initiatiefnemers, gemeenten, Rijk en provincie heeft minister Kamp uiteindelijk de knoop doorgehakt. Hij heeft aangegeven zo veel mogelijk ruimte te laten tussen de lijnen van molens. Dit was één van onze belangrijkste
aandachtspunten. Daarmee wordt in veel gevallen voorkomen dat inwoners zowel aan de voor- als aan de achterkant van hun woning windmolens geplaatst krijgen.” De gemeente Emmen (95,5 MW) en de gemeente Coevorden (40 MW) realiseren in totaal 135,5 MW. Daardoor krijgt het windpark De Drentse Monden en Oostermoer in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn een omvang van 150 MW. “De provincie Drenthe voldoet hiermee aan haar door het Rijk opgelegde taakstelling van 285,5 MW. Op deze manier leveren we een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling voor duurzame energie”, aldus gedeputeerde Henk van de Boer.

Drouwenermond

De plek van de vijftig windmolens

De plek van de vijftig windmolens

Het plan van 50 windmolens past niet in de drie gebieden uit de Gebiedsvisie windenergie Drenthe. Op twee extra plaatsen worden lijnen met turbines geplaatst, onder Gasselternijveenschemond en langs de provinciale weg N374 bij Drouwenermond en Nieuw Buinen. “Het blijft een forse opgave, maar de brief van Kamp schept duidelijkheid. Een open en duidelijke communicatie met de inwoners van het gebied, de ontwikkeling van een parkfonds voor substantiële investeringen in het gebied en een goed participatieplan voor omwonenden is noodzakelijk. Wij zullen hier bij het Rijk, met het oog op hun verantwoordelijkheid, op blijven aandringen”, aldus Munniksma.

Lokale ondernemers en de gemeente Stadskanaal hebben eerder aangekondigd om in hoger beroep te gaan tegen het voornemen van Kamp. De ondernemers uit de Kanaalstreek hebben intussen ook een alternatief plan gelanceerd in de vorm van een solarpark.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Rijk geeft duidelijkheid over de plaats windmolens in de Veenkoloniën

  1. Ik denk dat ik alvast een haag van snel groeiende struiken en bomen voor mijn huis ga planten.
    Want al woon ik in Vledderveen, ik zal wis en waarachtig uitzicht krijgen op deze megalomane windhandel en daar heb ik weinig trek in.
    Mensen van Stadskanaal, Wildervank en het Mondengebied, blijf niet werkeloos toe zien hoe jullie leefomgeving volledig wordt verwoest. Ga een kijkje nemen bij de grotere molens over de grens in Duitsland, dat is jullie voorland, en dan nog een graadje erger. Deze waanzin mag wel eens over zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.