Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Drents-Groningse samenwerking in landelijk gebied

De ondertekening

De ondertekening

GRONINGEN – Vanaf 1 maart 2015 werken de provincies Drenthe en Groningen nauw samen wat betreft de uitvoering van beleid in het landelijk gebied. De provincies hebben hiervoor een samenwerkingsverband opgezet dat verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van natuur- en landschapstaken in beide provincies. Dit is uniek in Nederland.
De nieuwe uitvoeringsorganisatie heet ‘Prolander’ en is opgezet naar aanleiding van de opheffing van de rijksdienst Dienst Landelijk Gebied (DLG) vanaf 1 maart 2015. Het grootste deel van de taken en een groot deel van het personeel van DLG wordt overgenomen door de provincies. Net als DLG zal Prolander zich met name richten op realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (Ecologische Hoofdstructuur),
aanpak stikstof (PAS) en de kwaliteit van Natura 2000 gebieden in beide provincies. Vaak wordt dit gecombineerd met andere doelen zoals waterberging, waterkwaliteit, landbouwkundige structuurverbetering en recreatie. Prolander verzorgt voor diverse landinrichtings- en gebiedscommissies onder andere het
ruimtelijk ontwerp, de grondverwerving en het project- en procesmanagement bij de inrichting van gebieden.
Impuls landelijk gebied
Vandaag maakten de Drentse gedeputeerden Munniksma en Brink en de Groninger gedeputeerde Staghouwer de nieuwe naam en het logo van Prolander bekend. Ook bekrachtigden zij de prestatie- en dienstverleningsovereenkomsten tussen Prolander en beide provincies. Hierin staan welke werkzaamheden en projecten Prolander in 2015 voor beide provincies gaat uitvoeren. Drenthe en Groningen investeren de komende 15 jaar stevig in natuur en het landelijk gebied. De provincies verwachten dat zij, met de komst van de 76 medewerkers van Prolander, een stevige impuls kunnen geven aan het landelijk gebied en daarnaast
zaken beter en efficiënter kunnen regelen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Drents-Groningse samenwerking in landelijk gebied

  1. Te gek voor woorden! 6000 hectare voor ‘natuur’ terwijl voor elke andere functie alles op slot wordt gezet. Kijk nu maar naar bijvoorbeeld de alternatieven van zonnepanelen, dat moet voor de raad van state worden uitgevochten omdat landbouwgrond daar ineens niet voor bedoeld is.

    Een ander punt wat ik erg storend vind, is dat het landschap overal en nergens open en wijds moet zijn en met elke boom die je neer wilt zetten eerst tig ambtenaren zich daarmee bezig moeten houden, terwijl in ‘natuur’ er geen enkele controle of geordendheid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.