Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kolonisten aan het kanaal, 10 schilderijen van Geert Schreuder

4 Kanaalgraven 2014-03-18STADSKANAAL – Vanaf 24 maart is in het Streekhistorisch Centrum een tentoonstelling te zien die in het teken staat van het 400-jarig bestaan van de Semslinie en het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal. Beeldend kunstenaar Geert Schreuder uit Onstwedde, geboren en opgegroeid aan het Stadskanaal, kreeg van de Stichting 250\400 de opdracht de meest karakteristieke momenten uit de ontwikkeling van de Kanaalstreek in beeld te brengen. De opdracht resulteerde na een jaar van onderzoek, schetsen en overleg in tien panelen die globaal de periode tussen 1615 en 1910 beslaan. Ze hebben als overeenkomst dat op elk schilderij de mensen centraal staan die het gebied gevormd hebben tot wat het nu is: de mannen die meter voor meter het Stadskanaal uitgroeven, hele gezinnen die werkten in het veen om de landerijen te ontginnen en vervolgens hebben bebouwd.

Speciaal voor deze gelegenheid stelde RHC de Groninger Archieven enkele bijzondere documenten beschikbaar die de ontstaansgeschiedenis illustreren. Zo zal de originele kaart uit 1615 met de grens die door Jan Sems getekend werd, te zien zijn evenals een uittreksel uit de ‘secrete Raadsresolutiën’ waarmee de burgemeesters van de stad Groningen op 11 februari 1765 besloten tot ‘het graven van een Nieuw Canaal in de boven Wildervank om de Veenen aldaar enz. aen de Sneede te brengen’. Vanwege de kwetsbaarheid van de stukken zullen deze tijdens de duur van de tentoonstelling een paar keer worden omgewisseld.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boekje  waarin  alle schilderijen zijn opgenomen en waarbij Harm van der Veen steeds een bijbehorend verhaal verzorgde. Voor het onderwijs worden er speciale opdrachten bij de tentoonstelling gemaakt. De expositie zal gedurende het jubileumjaar nog geruime tijd te bezichtigen zijn. Zie voor de openingstijden www.streekhistorischcentrum.nl . Het boek ‘Kolonisten aan het Kanaal, 10 schilderijen van Geert Schreuder, 10 verhalen van Harm van der Veen’ is in het SHC te koop voor € 9,95.

[ Foto: ‘Kerels met Knoesten’ door Geert Schreuder, acryl op paneel ]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.