Direct naar de inhoud.

Rozen voor de oudste campaigner van de PvdA

  • door:
  • op:
Hans Spekman zet Hendrik Harders in het zonnetje
Hans Spekman zet Hendrik Harders in het zonnetje

STADSKANAAL  – Hij meldde zich spontaan aan bij het afdelingsbestuur. Of ie niet wat kon betekenen in de verkiezingscampagne. En zo gebeurde het dat Hendrik Harders (91) uit Stadskanaal de afgelopen zaterdagen tussen veel jongere partijgenoten op de markt stond om de mensen op te roepen bij de Statenverkiezing en de verkiezing voor het Waterschap Hunze en Aa’s op de PvdA te stemmen. ‘Zijn’ PvdA.

Harders’ initiatief bereikte ook de burelen van het partijbureau in Amsterdam. Voor zover men daar na kon gaan, was hij de oudste campagnevoerder van de PvdA. Landelijk voorzitter Hans Spekman besloot daarop af te reizen naar Stadskanaal om Harders in het zonnetje te zetten. Hij had naast complimenten en waarderende woorden een bos rozen en een taart voor Harders. Harders zelf: ,,’t Was niet nodig geweest, maar ik vond het wel een hele eer.’’

In het centrum (Foto RTVS)
Flyeren in centrum Stadskanaal  (Foto RTVS)

Harders is pas sinds kort geen onbekende meer voor de landelijke PvdA. Ruim een jaar geleden kreeg hij de Roos van Verdienste toegekend door de plaatselijke afdeling die landelijk politiek leider Diederik Samsom had gestrikt de onderscheiding uit te reiken. Hendrik Harders, derde in een arbeidersgezin van tien kinderen, was op de lagere school een uitmuntende leerling. Toch moest hij op z’n 13e aan de slag als landarbeiders, want het gezin had zijn inkomsten hard nodig. In zijn vrije tijd volgde Harders allerlei cursussen en werd uiteindelijk sociaal begeleider bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum dr. S. van Mesdag in Groningen. Daarnaast deed hij veel vrijwilligerswerk en is hij nu nog altijd actief voor Humanitas. ,,Daar heb ik het momenteel druk mee, vooral met in invullen van de belastingaangiften.’’ Samsom, tijdens de bijeenkomst van vorig jaar februari, toonde zich onder de indruk: ,,Ik heb uw levensloop gezien en als 42-jarig jochie ben ik daar stil van. Ik heb heel veel waardering voor wat u hebt gedaan!’’. Daar bleef het niet bij. De afgelopen maanden was Harders, lid van de PvdA sinds de oprichting op 9 februari 1946, regelmatig te zien op televisie in een spotje van de PvdA in de Uitzending voor Politieke Partijen.

[ ingezonden door Henk Oosterhuis ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-