Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mettina Bleker maakt kans op Profielwerkstukprijs Rijksmuseum Junior Fellowship

rijksmuseumSTADSKANAAL / A.DAM – Tien leerlingen in het Voortgezet Onderwijs schreven dit jaar zo’n goed profielwerkstuk, dat zij werden genomineerd voor het Rijksmuseum Junior Fellowship, de nieuwe profielwerkstukprijs van het Rijksmuseum i.s.m. NTR. waaronder Mettina Bleker van Scholen Gemeenschap Ubbo Emmius is genomineerd.

Alle inzendingen hebben een onderwerp met een link heeft naar het Rijksmuseum. De werkstukken vertonen niet alleen grote inhoudelijke variatie, maar zijn ook in vorm verschillend. Zo is er een poppenhuis gebouwd, een documentaire gemaakt, een tentoonstelling bedacht, en zijn er schilderijen vervaardigd. Bovendien is de kwaliteit heel hoog (je zou de makers ervan zo een baan aanbieden als het kon).

De genomineerde leerlingen volgen deze week een 5-daagse Masterclass in het Rijksmuseum. Zij maken onder begeleiding van de NTR een eigen lesfilm over de Gouden Eeuw, en zij stellen op basis van hun profielwerkstuk zelf een rondleiding samen door het museum. Daarbij krijgen zij hulp van professionele rondleiders, conservatoren en educatoren van het Rijksmuseum. Die rondleiding gaan de leerlingen daadwerkelijk geven: tijdens de uitreiking op 21 maart. Tijdens die uitreiking zal ook de hoofdprijs worden uitgereikt aan het winnende werkstuk: een studiebeurs van €1.500,- De winnaar wordt bepaald door een deskundige jury onder leiding van journalist en programmamaker Ad van Liempt.

Voor meer informatie over de prijs: www.rijksmuseum.nl/junior-fellowship

De onderwerpen van de 10 genomineerde werkstukken in willekeurige volgorde. Zoals je ziet zijn een paar werkstukken door een groepje gemaakt. Mocht een duo de hoofdprijs winnen, dan krijgen de schrijvers elk een studiebeurs van €1.500,-.

1 Smakelijke geschiedenis – tijdschrift over culinaire geschiedenis (Désirée Kroep)

2 Rebels of the Renaissance – onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars tijdens de renaissance (Eden Bruninghaus)

3 Nobele eenvoud en kalme grootsheid – Kunsthistorisch onderzoek naar het portret van Rutger Jan Schimmelpenninck (Mettina Bleker)

4 Van Heutsz, Held of schurk – onderzoek naar de beeldvorming rondom de negentiende-eeuwse militair Benedictus van Heutsz (Thomas van Huissteden en Daphne Korsman)

5 Een blinde vlek – documentaire over institutioneel racisme (Phaedra Haringsma en Chatainya Cruden)

6 Impressionisme – theoretisch en praktisch onderzoek naar deze stroming in de beeldende kunst (Lara Roeven)

7 Kijk op Kunst – praktisch onderzoek naar kunstbeleving bij kinderen en de verschillen met volwassenen (Ilse Mulder en Demi van Deutekom)

8 Het huis van de geschiedenis – poppenhuis met zes verschillende stijlkamers (Molly Witman en Loulou Oudshoorn)

9 Suriname en Indonesië – vergelijkend onderzoek naar Nederlands koloniaal erfgoed (Marthe van der Velde en Emma Winsink)

10 To buy or not to buy – onderzoek naar authenticatie-methoden van musea (Elyse de Waard)

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.