Direct naar de inhoud.

Herindeling gemeenten Zuidoost Groningen uitzichtloos

Raadsvergadering (archieffoto RTVS)
Raadsvergadering (archieffoto RTVS)

STADSKANAAL  – De gemeenteraad van Stadskanaal was gisterenavond weinig optimistisch een herindelingsakkoord te bereiken met de buurgemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering werd de Strategische Agenda besproken. Het ging vooral over de herindeling die op 1 januari 2018 in zou moeten gaan. Veel had het niet om handen. Binnen een uur was de gemeenteraad van Stadskanaal eruit. Je kunt geen zaken doen met gemeenten die een andere herindelingsvoorkeur hebben. ‘Bellingwedde en Vlagtwedde hebben ruim anderhalf jaar geleden de deur dicht gegooid’, was de algemene mening.

Referendum

De Westerwolde gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vertraging in het herindelingsproces aldus de PvdA fractie. De ChristenUnie was het daar roerend mee eens. Gemeentebelangen (GBS) had er ook geen goed woord voor over en GBS fractievoorzitter Ploeger noemde de hele situatie uitzichtloos. De CDA fractie had hoop op meer samenwerking wat uiteindelijk zou moeten leiden tot een herindeling maar zag ook in dat het allemaal geen zin meer heeft verder te overleggen. De SP (Idema) wilde via een referendum de inwoners van de gemeente Stadskanaal eerst polsen. Burgemeester Galama: `Wat moeten we de inwoners uitleggen als onze voorkeur: “Stadskanaal, Veendam, Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde” niet gedragen wordt door alle gemeenten?

Veenkoloniaal

Egbert Nijenbanning
Egbert Nijenbanning

Bellingwedde en Vlagtwedde willen fuseren tot een gemeente Groot Westerwolde. Gaan hun eigen procedure in werking zetten. Hebben geen belang in herindeling met de andere gemeenten uit Zuidoost Groningen. De Kanaalster raad leek de hele situatie zat, was er wel klaar mee. Dat kon je horen aan de toon. Klaas Pals van D66 vond het hoogste tijd worden dat de Provincie de regie overneemt. ‘Wij komen er zelf niet meer uit’ vond Pals. ‘Het lijkt steeds meer op een soap’. Egbert Nijenbanning van de VVD had misschien wel de beste oplossing. `Mocht herindelen met vijf gemeenten niet mogelijk zijn dan maar met drie gemeenten. Een Veenkoloniale gemeente’. Er klonk instemmend geluid uit de raadzaal..

2 reacties op “Herindeling gemeenten Zuidoost Groningen uitzichtloos”

  1. Gewoon net zo wijds als het landschap. Tip plant her en der een paar mooie bomen, houtwallen café’s en andere ankerpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-