Direct naar de inhoud.

Lente barst los

Lente gevoel

STADSKANAAL – We krijgen eindelijk echte lente. De komende dagen is de zon al vaker te zien en stijgt de temperatuur iedere dag een graad. Vanaf donderdag draait de stroming naar het zuiden en begint de temperatuur echt lekker op te lopen, tot mogelijk zelfs de eerste warme dag van het jaar.

Droog en zonnig

De paasdagen en ook nog de eerste helft van komende week hebben we nog met een noordelijke stroming te maken en moet de zon rekening houden met bewolking vanaf de Noordzee. De aangevoerde lucht is ook nog aan de frisse kant.

Vanaf donderdag lijkt het hogedrukgebied meer onze kant op te komen waardoor de stroming naar het zuiden draait. Hierdoor kan warmere en minder vochtige lucht ons land bereiken. In het weekend lopen de temperaturen op tot 16 graden aan zee en 18 of 19 graden in het binnenland. Na het weekend zou het in het zuiden van het land zomaar 20 graden kunnen worden, mogelijk scoren we de eerste regionale warme dagen van het jaar.

Vorig jaar beleefden we al op 20 maart de eerste landelijke warme dag. Het werd toen 21,2 graden. In het zuiden werd het zelfs warmer dan 23 graden. Dit jaar werd het op de warmste dag tot nog toe 18,6 graden, dat was op 8 maart.

Pas op verbranding van winterhuid

Begin april wordt er niet direct gedacht aan verbranden in de zon, toch moeten we daar rekening mee houden. Als we de winterhuid lange tijd aan de zon blootstellen kan er huidschade ontstaan. De uv-index schommelt rond 4, zwak tot matig. De UV-index gaat daarbij uit van een wolkenloze hemel, verder is de hoeveelheid ozon in de lucht bepalend.

Ook hooikoortsseizoen in startblokken

In deze tijd van het jaar staan veel bomen in bloei. De meeste bomen verspreiden pollen die licht allergeen zijn. Het pollen van de berk komt inmiddels op steeds meer plaatsen in de lucht terecht en kan matig tot sterk allergene reacties oproepen. Doordat we overschakelen op een overwegend droog weertype kan de pollenconcentratie flink oplopen waardoor de hooikoortsklachten toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-