Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Opening foto-expositie Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) in Bibliotheek Stadskanaal

logo_header_bibliotheekSTADSKANAAL – Lilly (13) en Stephanie (15) lijken aan de buitenkant normale tieners. Maar in hun hoofd gaan sommige dingen moeilijker dan bij andere kinderen. Lilly en Stephanie hebben het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Hun moeders dronken alcohol tijdens de zwangerschap. Op dinsdag 19 mei wordt in Bibliotheek Stadskanaal een foto-expositie over FAS geopend door Lilly en Stephanie.

In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met FAS. Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Kinderen met FAS kunnen onze complexe maatschappij niet goed aan.
Ze hebben vaak een verstoorde gewetensontwikkeling en zijn beïnvloedbaar en goedgelovig waardoor ze makkelijke slachtoffers vormen. Kinderen met FAS kennen geen grenzen en doen gevaarlijke dingen zonder de consequenties ervan te overzien. Hun hersenbeschadiging veroorzaakt concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen.

Lilly en Stephanie
Lilly en Stephanie wonen al jaren in een groot pleeggezin in de gemeente Stadskanaal. Samen met hun eigen broertjes en nog vijf andere kinderen wonen ze op een boerderij. Van alle kinderen die nu in het gezin wonen hebben vijf kinderen de diagnose FAS.
Lilly vindt het belangrijk dat FAS bekender wordt. Zelf heeft ze er gelukkig (nog) niet zoveel last van, maar ze heeft voorbeelden in haar directe omgeving die haar laten zien hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Op verzoek van Lilly en Stephanie wordt in Bibliotheek Stadskanaal daarom een foto-expositie geopend.

FAS-expositie in Bibliotheek Stadskanaal
De expositie is onderdeel van het FAS-project. Fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos vragen met een boek, expositie, website en dagboekproject aandacht voor een onbekende maar kwetsbare groep kinderen.
Er worden op de expositie naast de foto’s van Lilly en Stephanie een groot aantal foto’s getoond uit het boek FAS-kinderen. Het gaat daarbij om portret- en reportagefoto’s van verschillende kinderen met FAS. De foto’s zijn meerdere keren in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera.

De expositie in Bibliotheek Stadskanaal is tot en met zaterdag 30 mei te bezichtigen tijdens openingsuren.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Opening foto-expositie Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) in Bibliotheek Stadskanaal

  1. Jolanda van der Graaff

    Op de openingsdag staat er ook een kraampje met zelfgemaakte spulletjes . De opbrengst gaat geheel naar het FASPROJECT, zodat er nog meer exposities gehouden kunnen worden. Dit is een initiatief van de twee meiden zelf,……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.