Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gasvoorraad onder Veendam kan een groot gevaar worden

Gasbeving - Groningen triltVEENDAM – (audio-interview). Grootste gasbuffer van Nederland pal onder de Parkstad – Menig Veendammer denkt dat de Groninger gas-bevingen niet direct tot een gevaar zullen leiden in de Parkstad. De gasbel reikt immers niet zover. Maar volgens ´oud onderwijzer, Veendammer van het Jaar en muzikant ´ Wim Dussel, loert er wel degelijk een groot gevaar. Namelijk verzakkingen veroorzaakt door de zoutwinning onder hun woonplaats. Dussel: “ Veendammers realiseren zich niet dat er enorme zoutholtes zijn onder hun voeten waar de Martinitoren

Wim Dussel

Wim Dussel

rechtop in kan staan. Deze holtes worden gebruikt om aardgas in op te slaan. Een buffervoorraad van enorme omvang. Dit kunstmatige gasveld op grote diepte kan gebruikt worden bij calamiteiten en wanneer het Groninger gasveld opraakt ”. Volgens Wim Dussel is het geen geheim dat deze gasbuffer ooit is aangelegd door de gasunie. “Men dacht toen dat de gevaren wel zouden meevallen. Er zijn goede contacten hierover met bestuurders en verantwoordelijken. Maar nu gedeelten van onze provincie regelmatig getroffen worden door bevingen veroorzaakt door de gaswinning rond Slochteren en Loppersum is belangrijk te weten dat een dergelijk lot ook Veendam kan treffen zodra deze gasvoorraad wordt aangesproken”. In een visioen zag Wim Dussel zijn geliefde plaats Veendam zelfs volledig in de grond wegzakken! Dussel vreest dat de Veendammers onvoldoende in de gaten hebben wat er aan de hand is.

[ Een bijdrage uit ´Parkstad Vandaag´ van  lokale omroep Radio Parkstad ]

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Gasvoorraad onder Veendam kan een groot gevaar worden

  1. Ik denk dat Wim niet helemaal op de hoogte is met de opbouw van de zgn zoutkoepels/pijlers van het Zechstein, waarover hier wordt gesproken. De cavernes die zijn uitgeloogd om als opslagruimte voor het gas te dienen zijn in vergelijking met de omvang van de pijlers zo klein dat niet valt te verwachten dat daar enige vorm van bodemdaling door zal optreden. Tevens wordt er gezorgd dat de druk in de caverne min of meer gelijke tred houdt met de gesteentedruk van het omringende zout. Met als gevolg een stabiele situatie. Enkel als er op echt grote diepte wordt gewerkt, bv 2000 meter, wordt de druk zo groot dat het bijna ondoenlijk wordt om zonder permanent uitlogen een ruimte in stand te houden. Maar zo diep zit het niet onder Veendam, daar is de max bij mijn weten 1500 meter.

  2. Ik denk dat roel niet op de hoogte is dat de aardbevingen de carverne bij elke beving weer zwakker maakt.en ik denk dat roel en vele andere mensen in het zogenaamde buitengebied niet door hebben dat de grondversnelling van een beving zoals zeerijp hoger is geweest op 28km afstand dan op 3 km afstand van het epicentrum.als de mensen hun ogen nu eens open doen en om hun heen kijken.
    Dan zien ze dat de afgelopen 5 jaar de omgeving en de huizen die er staan steeds meer wegzakken en scheuren.
    Onderschat de gevolgen van mijnbouw niet en al helemaal niet de gevolgen van gestapelde mijnbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.