Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oud-leerlingen Ubbo Emmius overhandigen schilderij van oud-leraar Van Beekum aan SHC

Streekhistorisch_CentrumSTADSKANAAL – Op 30 mei a.s. ontvangt het Streekhistorisch Centrum een nieuwe aanwinst. Op deze dag zal een schilderij van de Stadskanaalster kunstenaar K.J. van Beekum worden overhandigd door een groep oud-leerlingen van het Ubbo Emmius Lyceum. Zij verwierven het schilderij na een crowdfunding-actie op Facebook.

Jacob Meinders (Ubbo Emmiuslichting 1976) uit Amsterdam bood begin 2015 het schilderij via Facebook te koop aan. Daarop startten vier andere oud-leerlingen een actie om het terug naar Stadskanaal te brengen. Binnen een maand werd het benodigde bedrag bijeengebracht door enkele tientallen donaties en kan het worden aangeboden aan het SHC, waar het zal worden toegevoegd aan de collectie schilderijen van Van Beekum die het museum al heeft.

Het schilderij ‘De twee kolken’ is in 1981 door Karl van Beekum geschilderd. Het stelt de Buinersluis in Stadskanaal voor vanuit een bijzondere positie. De Buinersluis is een rijksmonument. Karl Jakob Van Beekum (1914-1998) was beeldhouwer, schilder en tekenaar en samen met zijn vrouw Anna Brons lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. Hij was van 1955 tot 1979 leraar tekenen en wiskunde aan het Ubbo Emmius Lyceum.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Oud-leerlingen Ubbo Emmius overhandigen schilderij van oud-leraar Van Beekum aan SHC

  1. ik ben ook in het bezit van een schilderij van k.j.van beekum uit 1944 50×50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.