Direct naar de inhoud.

De week van de techniek in Stadskanaal

  • door:
  • op:
Archieffoto van Baukje Galama (foto: R. Wiekenkamp)
Archieffoto van Baukje Galama (foto: R. Wiekenkamp)

STADSKANAAL – Burgemeester Baukje Galama opent maandag 1 juni om 08.45 uur bij SealteQ in Stadskanaal de Week van de Techniek. Zij doet dit in het bijzijn van leerlingen van de Oranje Nassauschool uit Stadskanaal en CBS 59 uit Nieuw Buinen. In totaal gaan vanaf 1 juni ruim vijfhonderd leerlingen uit Stadskanaal een dagdeel in allerlei technische bedrijven in de regio aan de slag. De Week van de Techniek is bedoeld ter promotie van techniekopleidingen en het bedrijfsleven.

In de Week van de Techniek maken leerlingen (basisonderwijs groep 8) op een educatieve en bovendien leuke manier kennis met het vak techniek en de bedrijven in de regio. De organisatie hoopt daarmee dat leerlingen in de toekomst gaan kiezen voor een opleiding en een baan in de techniek. Dat de provincie Groningen dit ook als belangrijk speerpunt erkent, bleek wel uit de toekenning van bijna € 130.000,- aan de organisatie in 2013, om de Week van de Techniek ook in de rest van de provincie van de grond te krijgen. Inmiddels wordt in een groot deel van de provincie Groningen een soortgelijk evenement georganiseerd.

Ook brengen de leerlingen een dagdeel een bezoek aan de afdeling techniek van Noorderpoort op de nieuwe locatie in Stadskanaal. Met name de goede samenwerking tussen Noorderpoort Stadskanaal en de gemeente heeft er voor gezorgd dat dit jaarlijkse evenement veel positieve aandacht heeft gekregen. Baukje Galama, burgemeester van de gemeente Stadskanaal: ‘Bij veel technische bedrijven in de regio is behoefte aan technisch personeel. Dat zie je ook elders in het land. Hier liggen dus kansen, maar wanneer er geen nieuwe aanwas is van personeel – juist vergrijzing – dan kunnen deze kansen niet worden gepakt. Het beeld wat de meeste ouders en jongeren hebben van techniek is dat van vieze overalls en smerige handen. Maar dat is achterhaald. Het gaat vaak om programmeerbare hoogtechnologische machines, waar innovatieve oplossingen voor bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie worden geproduceerd. Noorderpoort laat dit zien. Noorderpoort Stadskanaal heeft al jaren een stabiele instroom van nieuwe leerlingen techniek, waar andere vestigingen juist noodgedwongen moeten stoppen met het aanbieden van technische opleidingen.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal