Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vledderveen bestaat 135 jaar

omgevingskaart (f: Google)

omgevingskaart (f: Google)

VLEDDERVEEN – Het veendorpje Vledderveen ligt iets ten oosten van de plaats Stadskanaal. Dit jaar bestaat het dorpje 135 jaar en dat zal worden gevierd met onder andere de Vledderveen Fair op zaterdag 6 juni. Op deze Fair krijgen bedrijven, instellingen en verenigingen van Vledderveen de gelegenheid zich te presenteren. Op het veldje naast Café Bos worden diverse tentjes en marktkramen neergezet.

Kerkje VledderveenVliegveld Stadskanaal VledderveenDe feestweek is georganiseerd door de Vereniging Plaatselijk Belang Vledderveen. Wij spraken met Mariette Bodde die opgegroeid is in Vledderveen. Samen met de mensen van Plaatselijk belang zet Mariette zich op allerlei manieren in voor het bijna driehonderd inwoners tellende dorpje uit de gemeente Stadskanaal. Vledderveen ontstond in 1880. Daarvoor had het er heel lang woest en ledig bij gelegen. Vledder betekent eigenlijk veengras. Zo is dus ook de naam ontstaan wordt ons uitgelegd. Mensen hadden het gebied wel eens bezocht of trokken er doorheen maar gingen er niet wonen. Dat veranderde allemaal toen de vervening op gang kwam. De boerenfamilie Maarsingh speelde hierbij een belangrijke rol. De familie had daar grond liggen. Een boerderij verrees, de eerste arbeiderswoningen werden neergezet en wijken werden gebouwd. Wat later opende een schooltje de deuren, een kerk en middenstanders volgden. Een dorpskroeg kwam er natuurlijk en er werd een heus waterschap opgericht voor het kleine dorpje. Vledderveen is natuurlijk in de loop der jaren erg veranderd. De kleine winkeltjes en de school zijn er inmiddels niet meer. Vledderveen heeft wel een vliegveld gekregen. Het vliegveld ontstond in 1961 en is bestemd voor ultralichte vliegtuigen. Ook een bekende grasbaan van motorsportclub (MRTO) ontbreekt niet.

Mariette Bodde, Hanneke Leeuwenhoek, Remco Vegting en Hans van Breef van Plaatselijk Belang hebben de bewoners gevraagd hun huizen te versieren tijdens de feestweek die zaterdag losbarst. Burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal zal de festiviteiten rondom het gezellige dorpje openen rond 11.00 uur. Dat zal gebeuren op het veldje vlakbij het plaatselijke café wat gevestigd is in het oude gebouw van het waterschap. RTV Stadskanaal zal dit rechtstreeks uitzenden.

Op de website Vledderveengroningen.nl staat het complete feestprogramma maar ook de volledige geschiedenis van Vledderveen te lezen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.