Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Jatrie komt dinsdag 16 juni weer noar Knoal

Jatrie tijdens opknapbeurt

Jatrie tijdens opknapbeurt

STADSKANAAL – Jatrie komt weer noar Knoal. Op 14 april j.l. lukte het om de negentig jaar oude dieselmotor van de Jatrie weer aan de loop te krijgen. Volgens eigen inschatting had de Brons bijna 25 jaar stilgestaan.

In januari dit jaar gingen de vrijwilligers Jacob Schoonhoven en Koos Woudberg, geassisteerd door stagiaires aan de slag om de unieke twee cilinder (D-type) een zgn. bakjesknapper weer aan de praat te krijgen. Vader en zoon Oortwijn uit Veendam en Jan Bos voorzitter van de stichting Appingedammer Bronsmotoren Museum, kenners van dit type motor, gaven adviezen. Tijdens enkele duurproeven kwamen vervolgens allerlei andere gebreken aan het licht: met name de waterkoeling leverde problemen. De afgelopen weken zijn onderdelen nagemaakt of gereviseerd met als resultaat dat de mankementen nu verholpen zijn.

In twee dagen tijd, op maandag 15 juni en dinsdag 16 juni zal het schip op eigen kracht terugvaren naar Stadskanaal. Na terugkomst zullen de nieuwe stuurhut en de buikdenning geplaatst worden en zal het nodige schilderwerk uitgevoerd worden. Het vrachtschip zal eind juli deelnemen aan MusSailkanaal.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.