Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mogelijk Radio 5 vensterblokken op Regionale Omroep

Radio 5_Nostalgia_CMYKHILVERSUM/GRONINGEN – Er zouden gesprekken gaande zijn tussen de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en de ROOS (overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen) om programma’s van Radio 5 Nostalgia te gaan doorgeven via de regionale radiozenders. Website Spreekbuis.nl heeft dit vernomen uit verschillende bronnen.

NPO Radio 5 raakt per 1 september aanstaande haar distributie van de middengolf kwijt. De NPO heeft besloten dat de distributie via de Middengolf te duur is geworden en er voldoende alternatieven zijn in de vorm van DAB+, kabel en internet. Toch ziet het er naar uit dat delen van de NPO Radio 5 Nostalgia programmering na september ook via FM zullen zijn te horen. Uit onderzoek van Spreekbuis.nl blijkt dat het namelijk idee is om vensterblokken bij de publieke regionale omroepen vrij te maken voor de NPO Radio 5 Nostalgia programmering. Dat kan inhouden dat bijvoorbeeld RTV Noord  Radio 5 gaat doorgeven als raamprogramma binnen afgesproken tijd-vensters. De regionalen die drastisch moeten bezuinigen kunnen hiermee flink besparen moet de achterliggende gedachte zijn. In de overige tijd kunnen de redacties zich richten op het regionale nieuws.

ROOS-directeur Gerard Schuiteman zegt in een reactie dat de plannen niet te ontkennen vallen. “Er wordt over gesproken. Er zijn ideeën dat dit kan en dat er mogelijkheden zijn”, maar voegt Schuiteman er duidelijk aan toe “ROOS is daar verre van enthousiast over”. Spreekbuis.nl heeft ook Jan Westerhof, NPO-directeur radio om een reactie gevraagd. Hij heeft nog niet gereageerd op dit verzoek.

NPO Radio 5 is inmiddels begonnen haar luisteraars te wijzen op het feit dat de etherdistributie via de Middengolf per 1 september wordt gestaakt. Hiervoor heeft NPO Radio 5 een speciale website in gebruik genomen en een voorlichtingsfilm die te zien is op Youtube

Overigens is T-DAB ontvangst vrijwel onmogelijk in grote delen van Groningen. De digitale signalen zijn te zwak voor ontvangst en dus geeft de ontvanger geen geluid. Het afschakelen van de AM zender 747 KHz zal een groot gemis zijn voor (vooral) luisteraars in de auto. De regionale omroep, ook gezien de gemiddelde leeftijd van de luisteraar,  kan een goed alternatief zijn met haar sterke FM zenders maar moet dan wel eigen tijd inleveren.

Bron: MediaMagazine.nl en spreekbuis.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.