Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Menselijke ketting als protest tegen gasboring Blijham

 Foto: Marten Van Dijl / MILIEUDEFENSIE

Foto: Marten Van Dijl / Milieudefensie

BELLINGWEDDE – Een groep van 200 mensen heeft vandaag om ‘vijf voor twaalf’ precies een menselijke ketting rond een nieuwe boorlocatie van de NAM in Blijham gevormd. De groep -bestaande uit omwonenden, lokale politici en een groot aantal supporters uit Boxtel, Terschelling en de Noordoostpolder – wilde met deze actie duidelijk maken dat de NAM de plannen om in Blijham naar gas te boren en te fracken moet laten varen. De provincie Groningen en de gemeente Bellingwedde, waar Blijham onderdeel van is, spraken zich eerder ook al uit tegen de gasboringen. De actie werd georganiseerd door de actiegroep Nee NAM niet boren in Blijham en gesteund door Milieudefensie.

Ike Teuling:”Dit is echt struisvogelgedrag van de NAM. Alsof er niets speelt in Groningen steken ze hier in Blijham hun boorkop in het zand, doof voor de roep van de bewoners hier en blind voor de gevolgen voor het klimaat en voor deze mensen.”

F: Marten van Dijl / milieudefensie

F: Marten van Dijl / milieudefensie

Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de Groningen concessie die in de jaren 60 is afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste boring die binnen enkele weken zal starten. De gemeenteraad en de burgemeester van Bellingwedde, de gemeente waar Blijham onder valt, zien de boringen niet zitten maar staan juridisch machteloos.

Ike Teuling van Milieudefensie: “Voor minder dan 1 miljard kuub gas, waarmee je Nederland ongeveer een week van gas kan voorzien – haalt de NAM zich de woede en zorgen van heel Blijham op de hals. Het is bizar dat de NAM nog steeds niet snapt dat de boringen én de aardbevingen in Groningen echt moeten stoppen. De Groningers hebben al genoeg ellende gehad van de gasboringen. Wij roepen minister Kamp op in te grijpen en een stop te zetten op nieuwe gasboringen in Groningen. Ook is het noodzakelijk om snel werk te maken van het verminderen van de gas-consumptie in Nederland en programma’s om gebouwen energie neutraal te maken versneld uit te voeren”.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.