Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Provincie Groningen steunt zonnecollectieven met premie

zonne energieGRONINGEN – Wie samen met anderen zonne-energie wil produceren kan van de provincie een geldbedrag krijgen. Projecten als zonnepanelen op gymzalen en bedrijfsloodsen of op braakliggende grond zijn vaak ingewikkeld en komen nu nog onvoldoende op gang. Met een financiële bijdrage en deskundig advies wil de provincie een aantal kansrijke projecten verder helpen. Andere initiatieven kunnen daardoor leren hoe collectieve zonne-energieprojecten het best kunnen worden opgezet. In totaal is 200.000 euro beschikbaar. De projecten moeten uiterlijk in 2016 worden uitgevoerd en voldoen aan geldende planologische kaders. Gedeputeerde Energie Nienke Homan: “Wij willen een forse bijdrage leveren aan de transitie in Groningen naar schone en veilige energie, bijvoorbeeld door het zelf opwekken van zonne-energie. Onze inwoners moeten kunnen delen in de opbrengst. Met de Postcoderoospremie helpen we collectieven die een goed plan hebben om dit écht te realiseren.”

zon3Korting op energie
Leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen dankzij de Regeling Verlaagd Tarief van het Rijk een belastingkorting van 7,5 cent/kWh krijgen op hun gezamenlijk opgewekte zonne-energie. Deze regeling is bekend als de postcoderoosregeling en geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze zonnepanelen wonen. De provincie heeft een handboek opgesteld dat de regeling beter bruikbaar maakt. Dit handboek moet er samen met de Postcoderoospremie voor zorgen dat de eerste vier postcoderoos-projecten nog dit jaar van start kunnen gaan. Zij moeten hun ervaringen delen zodat andere initiatieven daarvan kunnen profiteren.

Hulp Servicepunt
Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts adviseert collectieven en voert de postcoderoospremie uit. Het Servicepunt LEV wordt gefinancierd door de provincie en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen.
Hier vindt u ook het handboek

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.