Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal zit fout bij behandeling bijzondere bijstand

Henk Oosterhuis

Henk Oosterhuis (F: PvdA Stadskanaal)

STADSKANAAL – Volgens Henk Oosterhuis, voorzitter van het Melis Bloemsma fonds (MBF), gaat de gemeente Stadskanaal in de fout bij het afhandelen van aanvragen voor bijzondere bijstand.  Het fonds is bedoeld voor mensen in de gemeente Stadskanaal die voor een onvermijdelijke uitgave staan en deze niet zelf kunnen betalen en nergens anders aan kunnen kloppen voor een financiële ondersteuning. Mensen die een beroep willen doen op het MBF moeten eerst een contactformulier invullen. Daarna wordt beslist of ze een officiële aanvraag voor bijzondere bijstand mogen doen.

Verboden

 

Het bestuur van het Melis Bloemsma Fonds in Stadskanaal stelt dat deze werkwijze wettelijk verboden is. Vorig jaar is het college hiervan al op de hoogte gebracht, maar omdat B en W de huidige werkwijze in grote lijnen willen handhaven, heeft het bestuur van het fonds deze week ook alle raadsfracties hierover geïnformeerd

Contactformulier

Henk Oosterhuis van het Melis Bloemsma Fonds: ,,We hebben uiteraard juridisch advies ingewonnen over deze gang van zaken. De Algemene wet bestuursrecht, de Awb, beschrijft hoe aanvragen voor bijzondere bijstand moeten worden geregeld. Die wet geeft gemeenten niet de bevoegdheid om naast een officieel aanvraagformulier zoiets als een contactformulier te gebruiken om zo een extra stap aan de aanvraagprocedure toe te voegen. Bovendien is deze werkwijze ook misleidend. Wij vragen mensen die een beroep op ons fonds doen altijd of ze bijzondere bijstand aangevraagd hebben. Allemaal zijn ze in de overtuiging dat ze met het invullen van het contactformulier een officiële aanvraag hebben gedaan. Dat is dus niet zo.”

Volgens het bestuur van het Melis Bloemsma Fonds worden aanvragers van bijzondere bijstand, na beoordeling van hun contactformulier, telefonisch of per mail op de hoogte gebracht of ze een officieel verzoek tot aanvraag van bijzondere bijstand mogen doen. Oosterhuis: ,,Bij afwijzing bestaat er geen mogelijkheid om bezwaar te maken.”

Gemeentehuis Stadskanaal. (F: RTVS)

Gemeentehuis Stadskanaal

In een schriftelijke reactie aan het fonds, eind april, laat het college van B en W weten dat mensen, die op basis van het contactformulier zijn afgewezen, er op wordt gewezen dat ze desondanks toch nog een officiële aanvraag kunnen doen. ,,Dat klopt van geen kant”, zegt Oosterhuis. ,,Met de mensen waarmee wij hebben gesproken is er niemand op die mogelijkheid gewezen. Wij beschikken over een mail van een medewerker van de gemeente, een mail van zeer recente datum, waarin een aanvraag voor bijzondere bijstand op basis van het contactformulier wordt afgewezen en vervolgens wordt de aanvrager niet geattendeerd op de mogelijkheid om alsnog een officiële aanvraag te kunnen doen, maar de suggestie gedaan aan te kloppen bij het Melis Bloemsma Fonds. Het moet niet gekker worden.”

Werkwijze

Het Melis Bloemsma Fonds hekelde al eerder de werkwijze van de gemeente Stadskanaal. Zo besloot het college van B en W in mei 2013 dat mensen alleen maar meer in aanmerking komen voor bijzondere bijstand als ze via de collectieve verzekering van de gemeente een aanvullende zorgverzekering én een aanvullende tandverzekering-3 hebben afgesloten. ,,Ik begrijp niets van deze regeling en zie er ook geen enkele rechtvaardiging in. Mensen die in de schuldsanering zitten, hebben geen aanvullende verzekeringen. Als ze dat al hadden, heeft de bewindvoerder, om de uitgaven te beperken, daar een streep door gezet. Daarnaast: wat moet een brildragende uitkeringsgerechtigde met zowel boven als onder een kunstgebit met een aanvullende tandverzekering?”

Na een discussie in de raad deed toenmalig wethouder Bieze namens het college de toezegging dat ook mensen zonder aanvullende verzekeringen in aanmerking zouden kunnen komen voor bijzondere bijstand. Maar dan moest er wel sprake zijn van schrijnende gevallen. ,,Maar door de werkwijze met deze contactformulieren krijgt de gemeente helemaal geen zicht op schrijnende gevallen”, zegt Oosterhuis.

Veranderen

Wat moet er nu veranderen bij de gemeente Stadskanaal volgens het Melis Bloemsma Fonds? Oosterhuis: ,,Daar gaan wij niet over, dat is een zaak van de politieke partijen in de raad. Zij zullen een oordeel moeten geven over de manier waarop de gemeente aanvragen voor bijzondere bijstand behandelt. En als een meerderheid vindt dat het contactformulier moet verdwijnen en dat het officiële aanvraagformulier gewoon via de website kan worden ingevuld en ingediend, dan is het ook aan de politiek om te beslissen of alle mensen die op basis van de beoordeling van het contactformulier geen officiële aanvraag voor bijzondere bijstand hebben gedaan alsnog die mogelijkheid krijgen.”

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

6 Reacties op “Stadskanaal zit fout bij behandeling bijzondere bijstand

 1. Erik van der Vlag

  Beste redactie,

  Hierbij wil ik even een nuance aanbrengen: het Melis Bloemsma Fonds is geen initiatief van de PvdA Stadskanaal en valt niet onder onze verantwoordelijkheid. Uiteraard dragen wij hun, net als andere vergelijkbare instellingen, een warm hart toe!

  Groet,
  Erik van der Vlag
  Voorzitter PvdA Stadskanaal
  ——————————

  Beste Erik,

  We hebben inmiddels het bericht aangepast. dank voor uw opmerking!

  Redactie

 2. Ook ik had bijzondere bijstand aangevraagd omdat ik de eigen bijdrages van ziekenfonds niet meer kon betalen. Kreeg als antwoord terug dat ik geen eecht er op had omdat ik niet aanvullend was verzekerd. Maar ziekenfonds heeft me er uit gegooid omdat ik het niet meer kon opbrengen en achterstand in eigen bijdrage heb. Ik vraag toch niet voor niets bijzondere bijstand aan.

 3. Gemeente Stadskanaal komt er qua sociaal beleid heel slecht uit. Doet zeer moeilijk over het toekennen van minima regelingen en bijstand. Verdient aan werklozen. Pure uitbuiting en slavernij. Eigenlijk raar dat 2 PvdA’ers elkaar iets verwijten. (Oosterhuis en Bpen)

 4. ‘Er gaat niets onder Groningen’ als het om minimabeleid gaat, dat is al jaren zo.

 5. Oosterhuis zou eens moeten bellen met zijn partijgenoot Martin van Rijn. Deze man heeft zoveel verdient aan mijn pensioen, die naar zijnklote gaat en maakt nu de zorg kapot. Maar hij heeft vast nog wel wat voor het Bloemsmafonds.

 6. De gemeente kijkt niet meer of iets noodzakelijk is. Maar hoe kunnen we voorkomen dat we iets moeten uitkeren. Sociaal kan dan ook wel weg voor “Sociale” dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.