Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vanaf morgen bloedheet

zonTROPISCHE DAGEN – Morgen is het begin van een serie tropische dagen en naar alle waarschijnlijkheid kunnen we zaterdag spreken van een landelijke hittegolf. Temperaturen van 31 tot 34 graden zijn geen uitzondering en in het zuidoosten kan het maar liefst 37 graden worden.
Het dagrecord voor 1 juli is 31,5 graden, stamt uit 1961 en gaat morgen zeker verbroken worden. Ook het record voor donderdag (33,6 op 2 juli 2010) staat op losse schroeven. Door de hoge gevoelstemperatuur is de kans op benauwdheid aanzienlijk en een overmaat aan zonlicht kan snel tot verbranding leiden. Bij verbranding geldt dat mensen met een huidtype dat snel bruin wordt beter beschermd zijn.

Felle zon, kracht 7
De onbeschermde huid kan in 10 tot 15 minuten al rood kleuren en daarna verbranden. Wie toch in de volle zon gaat zal flink moeten smeren.
Het zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling. Het licht dat we zien is een deel daarvan. Daarnaast zendt de zon ook infrarode straling uit, wat niet zichtbaar is, maar wel merkbaar als voelbare warmte. Het andere, niet zichtbare, deel is UV straling en dat veroorzaakt de verkleuring van huid en haar.

Huidverkleuring
Het donkerder worden van de huid (bruinen) is niets anders dan een beschermingsmechanisme van ons lichaam.
Ondanks dat zichtbaar licht en infrarode straling dieper het lichaam binnendringt is het juist de UV straling waar het lichaam gevoelig voor is. DNA en andere eiwitten in de opper- en lederhuid kunnen beschadigd worden door UV straling. Het lichaam reageert daarop en bij dit herstelmechanisme komt melanine vrij. Deze stof beschermt niet alleen het DNA, maar zorgt ook voor de verkleuring van de huid. Meer informatie over de risico’s van UV straling en het gebruik van antizonnebrandmiddelen vindt u hier.

Coupe soleil
Zonlicht maakt de haarkleur lichter. Dit gaat veel langzamer dan de verkleuring van de huid en is geen beschermingsreactie van het lichaam. Haar is geen orgaan dat beschermd moet worden, maar zelf juist een beschermingsmiddel. Het haarpigment bestaat, net als huidpigment, uit melanine en wordt aangemaakt in de haarwortel. Het deel van de haar dat door de groei buiten het lichaam komt kan niet meer door het lichaam worden aangepast en zal door invloed van buitenaf verweren. De aantasting door het zonlicht is verder geen probleem omdat het haar op je hoofd een centimeter per maand groeit en van dezelfde (onbeschadigde) kwaliteit is.

Verfrissende buien
Zeer warm en droog zomerweer is in onze regio vaak van kortere duur. Na een aantal dagen met hoge maxima neemt dikwijls vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe en ook nu lijkt dat het geval te zijn. Vanaf donderdagmiddag kunnen dagelijks op het heetst van de dag enkele onweersbuien ontstaan. Voor zonaanbidders slecht nieuws, maar wie slecht tegen hoge temperaturen kan of last heeft van hooikoorts kan dit juist erg prettig zijn. Direct na passage van een bui is het niet alleen koeler, maar ruikt het ook fris. Deze geur wordt veroorzaakt door sporen van bacteriën.

Bron: WeerOnline.nl

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.