Direct naar de inhoud.

Nieuwe stuurhut en website voor de Jatrie

  • door:
  • op:

Jatrie stuurhut 1STADSKANAAL – Schip de ‘Jatrie’ heeft een nieuwe stuurhut en er is een nieuwe website gelanceerd.

Stuurhut
Nadat de Jatrie op 15 en 16 juni op eigen kracht vanuit Groningen was teruggevaren naar Stadskanaal, zijn de vrijwilligers direct aan de slag gegaan om een nieuwe stuurhut op het schip te plaatsen.

Leerlingen van het Noorderpoort hadden in 2014 al een aanzienlijk aantal onderdelen van de stuurhut geproduceerd. Van de stalen onderbouw was een model geconstrueerd en de ontbrekende elementen waaronder de schuifdeuren en de drie dakelementen waren door de vrijwilligers gemaakt.

Aangezien op een schip niets recht is, was het spannend om te zien of alle voorbereidingen goed waren uitgevoerd. Met enkele kleine aanpassingen zijn de vrijwilligers er in enkele weken in geslaagd de stuurhut op de stalen onderbouw te plaatsen en tevens te voorzien van nieuwe beglazing, geleverd door Glas Ockels. Tijdens deze werkzaamheden kwamen toch weer nieuwe mankementen aan de stalen onderbouw tevoorschijn. Deze mankementen die het gevolg waren van de jarenlange invloed van weer en wind konden evenwel tijdig worden verholpen.

Na de zomervakantie zal het stuurhuis zo authentiek mogelijk worden afgebouwd.

Website
Sinds afgelopen week beschikt stichting Jatrie over een eigen website: www.jatrie.nl Middels deze website wil de stichting alle belangstellenden permanent informeren over de geschiedenis van het schip, van de scheepvaart en scheepsbouw in de Veenkolonien en over de voortgang van de restauratie. Ook zullen geschreven herinneringen over de Jatrie dan wel andere schepen op de website worden geplaatst. Een eerste bijdrage is al te lezen. Als het schip volledig is gerestaureerd, biedt de website ook de mogelijkheid om het schip te boeken voor verschillende activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-